Linkovi

Rekordan pad američke ekonomije u drugom kvartalu


Zatvorene radnje u Arlingtonu, u Virdžiniji, arhivski snimak (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)
Zatvorene radnje u Arlingtonu, u Virdžiniji, arhivski snimak (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Američka ekonomija je u drugom kvartalu zabeležila najveći pad od perioda Velike depresije, nakon što je pandemija koronavirusa teško pogodila potrošnju, dok je oporavak ugrožen zbog novog rasta zaraženih širom zemlje, prenosi agencija Rojters.

Veći dio istorijskog pada bruto društvenog proizvoda dogodio se u aprilu, kada je ekonomska aktivnost gotovo zaustavljena, posle zatvaranja restorana, barova i fabrika sredinom marta da bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Zbog rekordnog ekonomskog pada i usporenog oporavka, Bela kuća i Kongres su pod pritiskom da postignu dogovor o drugom velikom paketu za pomoć prviredi i građanima.

Međutim, predsednik Donald Tramp kojem pada popularnost zbog odgovora na pandemiju, ekonomske krize i tromesečnih protesta protiv rasne nejednakosti rekao je u sredu da mu se ne žuri.

"Američka ekonomija ubrzano se kreće ka fiskalnoj litici. Neophodno je da ne samo Amerikanci preduzmu ozbiljnu akciju da spreče širenje virusa, već i da Kongres brzo postigne dogovor o još jednom paketu pomoći", ocenio je profesor finansija na Univerzitetu Notrdam, Džejson Rid.

Bruto društveni proizvod je u poslednjem kvartalu pao po godišnjoj stopi od 32,9 odsto. Prethodni najveći pad američke ekonomije bio je 10 odsto u drugom kvartalu 1958. godine. U prvom kvartalu je zabeležen pad od 5 odsto, a ekonomija je ušla u recesiju u februaru.

Biro za ekonomsku analizu Sekretarijata za ekonomiju, koji izrađuje izveštaj o BDP-u, naveo je da je veliki ekonomski pad posledica mera preduzetih u martu i aprilu da bi se suzbilo širenje Kovida 19.

Iako je ekonomska aktivnost počela da raste od maja, zamah je usporen zbog novog širenja zaraze, naročito na gusto naseljenom jugu i zapadu zemlje gde lokalne vlasti ponovo zatvaraju radnje i odlažu otvaranje. To je umanjilo nade da će doći do naglog ekonomskog rasta u trećem kvartalu.

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel u sredu je priznao da je došlo do usporavanja ekonomske aktivnosti. Američka Centralna banka odlučila je da zadrži kamatne stope blizu nule i najavila pomoć ekonomiji.

U odvojenom izveštaju Sekretarijata za rad, navodi se da je broj početnih prijava za pomoć nezaposlenima porastao za 12.000 na 1.434 miliona u nedelji završno sa 25. julom. U nedelji, zaključno za 11. julom, više od 30 miliona Amerikanaca dobijalo je pomoć za nezaposlene.

XS
SM
MD
LG