Linkovi

Stopa nezaposlenosti u SAD pala na 11 odsto


Stanovnici Sijetla prijavljuju se za pomoć za nezaposlene
Stanovnici Sijetla prijavljuju se za pomoć za nezaposlene

U Sjedinjenim Državama je u junu dodato 4,8 miliona poslova, dok ekonomija pokušava da se oporavi od zatvaranja biznisa zbog pandemije koronavirusa, dok se još 1,4 milion otpuštenih radnika prošle nedelje prijavilo za pomoć za nezaposlene, saopštiila je vlada u četvrtak.

Prema podacima Sekretarijata za rad, stopa nezaposlenosti je u junu pala na 11,1 odsto sa 13,3 odsto koliko je bila u maju. Međutim, podaci za prošli mesec su prikupljeni pre novog, rekordnog rasta broja novozaraženih širom američkih država koje su prve počele da pokreću svoje ekonomije.

Predsednik Donald Tramp pozdravio je novi izveštaj na konferenciji za novinare u Beloj kući.

"Današnja vest dokazuje da se naša ekonomija snažno oporavlja. To su istorijske cifre", ocenio je Tramp.

Poručio je da očekuje dobre brojke i narednih meseci, kao i "snažan" izveštaj o bruto društvenom proizvodu u trećem kvartalu, koji bi trebalo da bude objavljen uoči predsedničkih izbora u. novembru.

“Sve se oporavlja brže nego što smo ikada pomislili. Imaćemo fantastičan treći kvartal. Naredna godina će biti izvanredna za poslove", naglasio je Tramp.

Izveštaj o tržištu rada pokazuje da se američka ekonomija, najveća u svetu, nalazi na raskrsnici sa nejednakim oporavkom i neizvesnoću. Pojedine radnje, restorani, teretane i saloni pokušavaju da ponovo otvore vrata, dok se na jugu i zapadu zemlje zbog novog širenja zaraze biznisi ponovo zatvaraju ili odlažu povratak na normalno poslovanje.

Tokom tri i po meseca, od izbijanja pandemije, ukupno 48,4 miliona radnika tražilo je nadoknadu za nezaposlene. Uoči pandemije, stopa nezaposlenosti bila je rekordno niska - 3,5 odsto.

Milioni radnika su se vratili na posao, dok se oni koji su i dalje nezaposleni suočavaju sa novim finansijskim teškoćama, s obzirom na to da će krajem jula isteći povišica na pomoć za nezaposlene.

Broj radnika koji je zatražio nadoknadu za nezaposlene pao je 15. nedelju za redom, ali je četvoronedeljni prosek i dalje visok - 1,5 miliona.

Dug oporavak

Ključni ekonomski zvaničnici u SAD predviđaju da će oporavak zemlje od pandemije trajati dugo, i tokom 2021. godine.

Šef američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je početkom ove nedelje da je put napred za američku ekonomiju "izuzetno neizvestan", a da će oporavak uglavnom zavisiti od suzbijanja pandemije. Međutim, u Americi je u sredu registrovan rekordan dnevni rast novozaraženih, više od 50 hiljada.

Pauel je tokom svedočenja u Kongresu rekao da ekonomija možda pokazuje znake napretka, ali i upozorio: "Iako je oporavak ekonomske aktivnosti dobrodošao, on takođe donosi nove izazove - pre svega potrebu da se kontroliše širenje virusa".

Predsednik Donald Tramp rekao je da podržava isplatu dodatnih 1.200 dolara većini poreskih obveznika, ali su pojedini republikanci izrazili zabrinutost zbog daljeg povećanja nacionalnog duga, koji je trenutno viši od 26 hiljade milijardi dolara.

Malo je verovatno da će odluka o novoj novčanoj pomoći biti doneta pre kraja jula. Demokrate u Predstavničkom domu već su odobrile novi paket pomoći od 3 hiljade milijardi dolara, ali su republikanci u Senatu i Bela kuća odbacili taj plan i razmatraju druge opcije za podsticaj ekonomije.

XS
SM
MD
LG