Linkovi

Kako će Trampova zabrana izdavanja radnih viza uticati na američku ekonomiju?


Predsednik Donald Tramp na mitingu pre nego što je potpisao uredbu kojom se
Predsednik Donald Tramp na mitingu pre nego što je potpisao uredbu kojom se

Predsednik Donald Tramp doneo je odluku da se zabrani izdavanje pojedinih viza radnicima iz inostranstva, a kao razlog naveo čuvanje 525 hiljada radnih mesta za Amerikance.

Oni koji se zalažu za smanjenje imigracije, pozdravljaju potez presdsednika.

"Ako uzmemo u obzir finansijske interese da se dovode radnici iz inostranstva i to što mnogi članovi administracije podržavaju takvu politiku - ova odluka je prava pobeda", napisao je Mark Krikorian, direktor Centra za studije imigracije.

Ali, poslovni ljudi i ekonomisti upozoravaju da zabrana može kratkoročno da našteti ekonomiji, a dugoročno da odbije talentovane profesionalce da dođu u SAD.

"Veliki nesporazum"

"Ovo pokazuje da administracija ne razume kako funkcioniše moderna američka ekonomija, decenijama unazad", kaže Edvard Olden iz Saveta za spoljnu politiku.

Trampova odluka da zabrani izdavanje radnih i studentskih viza nadovezala se na prethodnu odluku da se do kraja godine zabrani novo prijavljivanje za zelenu kartu.

Tramp je u proklamaciji svoju odluku obrazložio time da želi da smanji imigraciju zbog velike nezaposlenosti, koja je posledica pandemije.

Ali, tu odluku su osudili i industrija i poslovni ljudi.

"Proklamacija je ozbiljan pokušaj da se ukine legalna imigracija. Poruka da inženjerima, doktorima, sestrama, IT stručnjacima da nisu dobrodošli, će nas unazaditi, neće nam pomoći. Restrikcije na imigracioni sistem će usporiti ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta", saopštio je direkrtor Američke trgovinske komore Tomas Donahju.

I pojedini ekonomisti kritikuju odluku predsednika.

"Brojne su studije o tome da dovođenje radnika iz inostranstva, pogotovo u oblastima nauke i tehnologije, podstiče inovacije, produktivnost, što dovodi do otvaranja novih radnih mesta, a ne oduzimanja postojećih Amerikancima. Uticaj ove odluke će biti negativan na otvaranje novih radnih mesta, pogotovo u najdinamičnijim sektorima ekonomije", rekao je Edvard Olden

Neki, međutim, postavljaju i pitanje praktične primene ove zabrane - s obzirom na to da je pandemija i da se međunarodna putovanja uglavnom ne odvijaju.

"Uzimajući u obzir rast novih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD i inostranstvu, teško je zamisliti da će se imigracioni sistem otvoriti u neko skorije vreme", napisao je Danijel Kosta iz Instituta za ekonomsku politiku.

Čak i kada bi Trampova proklamacija istekla do kraja godine, a u Belu kuću došla administracija koja blagonaklonije gleda na imigraciju, to ne bi bila garancija talentovanim ljudima iz inostranstva da se sa porodicama presele u Ameriku.

"Ako ste talentovani naučnik ili inženjer, imate veće šanse za uspeh ovde nego bilo gde drugde u svetu, i to je nešto što je privlačilo ljude. Ali, imigracioni sistem postaje sve nepredvidljiviji i hirovitiji", kaže Edvard Olden.

Iako ne postoje podaci da u SAD sada dolazi manje stručnjaka iz inostranstva, Olden kaže da ovo može da bude početak i da najbolji iz svojih profesija više neće dolaziti u SAD - jer tu nemaju stabilnost, te da će priliku za razvoj tražiti na drugim mestima.

XS
SM
MD
LG