Linkovi

SAD i S. Koreja ugovaraju samit, Pompeo zadovoljan razgovorima


Visoki severnokorejski zvaničnik Kim Jong Čol rukuje se sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, Njujork 31. maj 2018.
Visoki severnokorejski zvaničnik Kim Jong Čol rukuje se sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, Njujork 31. maj 2018.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u četvrtak da je uveren da se razgovori sa sevenokorejskim zvaničnicima kreću u pravom smeru ka samitu i da će izaslanik Severne Koreje otputovati u Vašington da bi predsedniku Donaldu Trampu predao pismo Kim Džong Una.

"Ovo je ključni trenutak u našim odnosima i bilo bi tragično propustiti ovakvu priliku", rekao je Pompeo novinarima posle susreta sa drugim čovekom Severne Koreje Kim Jong Čolom u Njujorku.

Rekao je i da je u poslednja 72 sata postignut "veliki napredak", dok je na pitanje da li će biti održan samit američkog i severnokorejskog lidera odgovorio "ne znamo još". Nije želeo ni da govori o tome kako bi izgledao eventualni sporazum sa Severnom Korejom koja, kako je naveo, razmatra novi strateški put napred.

Pompeo je prethodno tvitovao da je imao "sadržajne razgovore" sa Kim Jong Čolom s kojim se više puta sastao u jednom stanu blizu sedišta Ujedinjenih nacija, koji je iznajmila američka vlada.

Tramp je u četvrtak rekao novinarima da razgovori "idu dobro" i da se nada da će samit sa Kimom biti održan u Singapuru 12. juna, kao što je i prvobitno bilo planirano.

Takođe je dodao da očekuje da će severnokorejska delegacija u petak doputovati u Vašington da bi mu uručila pismo od Kim Džong Una.

Tramp je kasnije rekao novinskoj agenciji Rojters da će možda biti potrebno da se sastane sa Kimom više puta da bi se postigao dogovor o denuklearizaciji i da bi voleo da Pjongjang što pre uništi svoj program za nuklearno naoružanje, u okviru bilo kog sporazuma.

Kim Jong Čol je najviše rangirani severnokorejski zvaničnik koji je posetio Sjedinjene Države u poslednjih 18 godina. Sa Pompeom se sastao na radnoj večeri u sredu, i prethodno dva puta u Pjongjangu.

Pompeo sa severnokorejskom delegacijom
Pompeo sa severnokorejskom delegacijom

O potencijalnom samitu razgovara se i u Panmundžomu, na granici dve Koreje, i u Singapuru gde bi Tramp i Kim trebalo da razgovaraju.

Bela kuća je u međuvremenu je saopštila da se "potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva" ne odnosi na američki odbrambeni sistem u Južnoj Koreji koji obuhvata podmornice sa nuklearnin naoružanjem i bombardere koji mogu da nose nuklearne bombe.

Lavrov sa Kim Džong Unom

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastao se u Pjongjangu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i najavo da je Moskva spremna da pomogne u primeni dogovora Severne i Južne Koreje.

Lavrov je Kimu preneo najtoplije pozdrave i najlepše želje ruskog predsednika Vladimira Putina u "aktuelnom velikom poduhvatu na Korejskom poluostrvu".

U saopštenju ruskog minsitarstva spoljnih poslova navodi se da „Rusija pozdravlja Deklaraciju iz Panmundžoma o denuklearizaciji, koji su potpisali Kim Džong Un i Mun Džae In, i da će doprineti njenoj primeni – posebno u domenu železnice“.

Lavrov je rekao da Moskva insistira na miru, stabilnosti i prosperitetu Korejsog poluostrva. Ruski šef diplomatije se ranije sastao sa svojim severnokorejskim kolegom Ri Jong Hoom sa kojim je razgovarao o tome kako da se zajedničkim diplomatskim naporima reše problemi na Korejskom poluostrvu.

Uprkos tome što se graniči sa Severnom Korejom i relativno dobrim odnosima sa Pjongjangom koje bi predsednik Vladimir Putin, izgleda, hteo još da razvije, Rusija se držala po strani otkako se na svetskoj sceni ove godine pojavio Kim Džong Un.

XS
SM
MD
LG