Linkovi

Visoki zvaničnik Pjongjanga stiže u SAD, sastanak sa Pompeom


Kim Jong Čol (u sredini) u Seulu (arhivska fotografija)
Kim Jong Čol (u sredini) u Seulu (arhivska fotografija)

Državni sekretar SAD Majk Pompeo sastaće se sa visokim severnokorejskim zvaničnikom Kim Jong Čolom koji stiže u Njujork kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarao o planiranom samitu između Donalda Trampa i Kim Džong Una, saopšteno je iz Bele kuće.

Predsednik SAD Donald Tramp je napisao na Tviteru: „Kimova poseta je solidan odgovor na moje pismo, hvala vam!“

Tramp je prošle nedelje u pismu otkazao sastanak sa Kim Džong Unom, a kao razloge naveo “ogroman bes i otvoreno neprijatljestvo Pjongjanga”.

Ipak pregovori oko samita nastavljeni su i posle toga.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders saopštila je da se “Severna Koreja angažovala posle tog pisma i da SAD nastavljaju aktivne pripreme za očekivani sastanak predsednika Trampa i Kim Džong Una u Singapuru”.

Ona je rekla da se američka delegacija sastaje sa severnokorejskom u selu Panmundžom, u demilitarozovanoj zoni između dve Koreje i da je planirano još sastanaka tokom nedelje.

Zamenik šefa osoblja Bele kuće Džo Hejgin i drugi iz Trampove administracije otputovali su u nedelju u Singapur, planirano mesto samita.

“Otputovali su kako bi se fokusirali na logističke pripreme”, rekao je zvaničnik Bele kuće za Glas Amerike.

Pre nego što se sastane sa Kimom, američki predsednik planira da sastanak i sa japanskim premijerom Šinzo Abeom, što je Abe i potvrdio posle telefonskog razgovora sa Trampom u ponedeljak.

Tramp i Abe su potvrdili “zajednički imperative potpunog i trajnog uništenja nuklearnog oružja Severne Koreje”.

U Singapur će se uputiti i predsednik Južne Koreje Mun Džae In na samit sa SAD i Severnom Korejom, potvrđeno je u Seulu.

Džin Li, direktor programa za Koreju u Vilson centru, kaže za Glas Amerike da je "Kim Jong Čol čovek koji šapuće na uvo Kim Džong Unu. Ne samo da ga savetuje oko strategije, već i sprovodi njegove zahteve. Njegov dolazak u Njujork znači da želi da pregovara u ime Kim Džong Una, i to je znak da Severna Koreja ostaje veoma posvećena održavanju samita".

Li očekuje tešku diskusiju oko toga šta obe strane očekuju da postignu na samitu.

XS
SM
MD
LG