Linkovi

Zvaničnici SAD i S. Koreje nastavili pregovore o samitu


Američki i severnokorejski zvaničnici ponovo su u ponedeljak, u demilitarizovanoj zoni, razgovarali o mogućem samitu predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Tramp se uoči potencijalnog održavanja samita čuo telefonom sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, preneli su japanski zvaničnici. Glas Amerike nije dobio potvrdu iz Bele kuće. Navodni telefonski razgovor desio se pre nego što je predsednik SAD otišao na groblje u Arlingtonu povodom Dana sećanja na pale borce. Nije poznato hoće li se Tramp i Abe sastati pre potencijalnog samita u Singapuru, ali su obojica na spisku učesnika samita Grupe 7 u Kanadi 8. i 9. juna.

Nakon što je u četvrtak otkazao susret, Tramp je u nedelju naveo da bi samit mogao da bude održan 12. juna u Singapuru, kao što je prvobitno bilo planirano.

"Iskreno verujem da Severna Koreja ima izvanredan potencijal i da će jednog dana biti velika ekonomska i finansijska nacija. Kim Džong Un je saglasan sa mnom. To će se dogoditi", tvitovao je američki predsednik.

Sung Kim, američki amabasador na Filipinima i bivši izaslanik za Južnu Koreju, predvodi američku delegaciju na razgovorima na granici dve Koreje, koji bi trebalo da traju do utorka.

"Možemo da budemo uspešni u denuklearizaciji Korejskog poluostrva. To bi bilo odlično za Severnu i Južnu Koreju, Japan, svet, SAD i Kinu", poručio je Tramp.

Posle nenajavljenog sastanka sa Kimom, južnokorejski predsednik Mun Džae-in saopštio je da je severnokorejski lider i dalje posvećen "potpunoj" denuklearuzaciji Korejskog poluostrva, ali je odbio da detaljnije govori o tome šta to podrazumeva, nagoveštavajući teške pregovore Vašingtona i Pjongjanga.

Pojedini američki zvaničnici i dalje su skeptični da će razgovori dve zemlje dovesti do okončanja severnokorejskog nuklearnog programa. U Vašingtonu, Trampovi saveznici I kritičari odmeravaju poteze predsednika. Repubikanski senator Marko Rubio hvali Trampa zbog pritiska na Severnu Koreju koji je i doveo Pjongjang za pregovarački sto, ali sumnja u uspeh samita Tramp-Kim.

“Ja sam i dalje uveren da on ne želi da sprovede denuklearizaciju. Severnokorejski diktator sastankom sa američkim predsednikom sebi obezbeđuje status u svetu, vođstvo i podiže ugled u momentu kada se verovatno suočava sa ozbiljnim unutrašnjim previranjima.

Bivši direktor CIA-e Majkl Hejden veruje da će samit Tramp-Kim ipak biti održan.

“Moje skromno mišljenje je da je verovatnije da se samit održi, nego da ga ne bude”

Ali Hejden kaže da su rizici brojni.

“Kim Džong Un zna sve o severnokorejskom nuklearnom programu i zna šta može, a šta ne može da učini kao ustupak. Ne znam da li se predsednik na to spremio na pravi način. Stoga, nadam se da će se obojica maksimalno držati principa”.

Pjongjang u međuvremenu poručuje da “postoji volja da se razgovara oči u oči i reše problemi, u bilo koje vreme i bilo kom formatu”.

XS
SM
MD
LG