Linkovi

Pompeo i Kim Jong Čol večerali u Njujorku, slede celodnevni razgovori


Kim Jong Čol, u sredini, stiže na večeru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku, May 30, 2018, in New York.
Kim Jong Čol, u sredini, stiže na večeru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku, May 30, 2018, in New York.

Američki državni sekretar Majk Pompeo večerao je u sredu uveče sa Kim Jong Čolom, najbližim saradnikom severnokorejskog lidera Kim Džong Una, dok zvaničnici dve zemlje i dalje razgovaraju o logistici za mogući susret američkog predsednika Donalda Trampa i Kima 12. juna u Singapuru.

Nijedan od visokih zvaničnika nije razgovarao sa novinarima, prilikom ulaska u jednu stambenu zgradu u blizini sedipta Ujedinjenih nacija, ali je Bela kuća saopštila da planiraju da razgovaraju tokom čitavog dana u četvrtak.


Desna ruka Kim Džong Una - Kim Jong Čol - najviši je severnokorejski zvaničnik koji je u proteklih 18 godina došao da pregovara na američkom tlu. On je general i bivši šef obaveštajne agencije, a sudeći prema ocenama iz Južne Koreje, jedan od najmoćnijih ljudi u Pjongjangu. Takođe je jedan od najbližih saradnika Kim Džong Una i zadužen je za veze Severne Koreje sa svetom. Poznat je i kao čvrst pregovarač - čemu u prilog ide i demonstrativno napuštanje prostorije tokom razgovora sa Južnom Korejom.

Dolazak Kim Jong Čola u Ameriku znači ida su mu ukinute sankcije, jer je kao šef obaveštajne službe bio na crnoj listi SAD i Južne Koreje. Najviši zvaničnici Stejt departmenta optimisti su u vezi sa susretom u Njujorku.

“Ovo je treći susret sekretara Pompea sa Kim Jong Čolom i očigledno je da su imali ozbiljne razgovore o očekivanjima SAD i detaljima. Neću da govorim pre sastanaka, sekretar će se time baviti”, izjavila je portparolka Stejt deparmenta Heder Nauert.

Kim Jong Čol je bio u delegaciji Severne Koreje na Olimpijskim igrama ove godine. Navodno je 2014. bio umešan u sajber napade na kompaniju "Sony Pictures".

Njegov dolazak u Njujork dešava se uporedo sa razgovorima američkih i severnokorejskih zvaničnika u Singapuru, u vezi sa logističkim pripremama za samit Tramp-Kim.

Predsednik Tramp, koji je prošle nedelje pismom otkazao samit, sada tvituje: “solidan odgovor na moje pismo, hvala vam”.

Stručnjaci kažu da je dobar znak to što je Kim Džong UN u SAD poslao najbližeg saradnika.

“Mislim da Severna Koreja nije htela da sprovede denuklearizaciju. Ali, mislim da su spremni to da učine u zamenu za ekonomske i bezbednosne benefite. Mislim da je suština u tome da se vidi da li SAD i njene saveznice imaju nadmoć nad Pjongjangom i da li mogu da postignu svoj cilj – potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Severne Koreje”, smatra Patrik Mekičern iz Vudro Vilson centra.

U međuvremenu, Bela kuća je potvrdila da će se predsednik Tramp sastati sa premijerom Japana Šinzom Abeom 7. juna, pet dana pre potencijalnog samita u Singapuru, a da će jedna od tema sigurno biti i Severna Koreja.

XS
SM
MD
LG