Linkovi

"Izveštaj Fridom hausa ne čudi, Srbija ide ka autoritarnosti"


Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava (arhivska fotografija)
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava (arhivska fotografija)

Izveštaj Fridom hausa o stanju osnovnih sloboda i demokratskih institucija u zemljama u tranzici za 2017. godinu pokazuje da se u Srbiji nastavlja pogoršanje stanja, četvrtu godinu za redom. Kako u razgovoru za Glas Amerike kaže predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, izveštaj nije iznenađenje i svodi se na to da su pokazatelji demokratije u padu, a da društvo ide ka autoritarnosti.

Po njenim rečima, najteže stanje je u oblasti pravosuđa, i stanja u medijima.

"Osnovni problem Srbije je što nije definisala svoje granice, odnosno nije ih prihvatila, tako da se stalno raspinje između držabnog pitanja i reformi. Reforme su u krizi, s obzirom na to da nije sprovedena ni jedna značajnija reforma, pre svega pravosuđe. Pravosuđe se u izveštaju navodi kao jedan od glavnih i najvećih problema Srbije, i oba poglavlja koja se tiču pravosuđa su zapravo u stanovitim problemima, s obzirom da nije došlo do nekih značajnijih pomaka."

Osim pravosuđa i medija, Fridom haus konstatuje da se stanje pogoršava i u drugim oblastima - nacionalnoj demokratskoj upravi, izbornom procesu, demokratskom upravljanju u lokalnim zajednicama i korupciji. Pad se beleži i u oblasti civilnog društva, mada, kako kaže Biserko, nevladin sektor u Srbiji je generalno dobro ocenjen.

"Najbolje u ovoj kvalifikaciji je prošao civilni sektor, koji se karakteriše kao veoma vibrantan, sektor koji reaguje na sve pojave koje su karakteristične za ovakva društva. Naravno, oni trpe određene pritiske i demonizaciju u medijima zbog toga. Ali, svejedno, s obzirom na iskustvo koje pojedine organizacije imaju poslednjih tridesetak godina, mislim da ipak uspevaju da nametnu određene poglede na ono što se dešava u zemlji."

Dve stvari koje se u izveštaju Fridom hausa posebno ne navode su stanje u kome se nalazi opozicija u Srbiji, i još više, stanje institucija, kaže sagovornica Glasa Amerike.

"Pored ovih indikatora koji su navedeni u izveštaju Fridom hausa, mislim da ono što izostaje jeste da su u međuvremenu totalno uništene, devastirane institucije, da je parlament takoreći pod kontrolom predsednika, da ne postoji parlamentarni život. Znamo kako se odvija proceduralno i kako deluje ta atmosfera u parlamentu, koja onemogućava bilo kakvu suštinsku raspravu o bilo kom pitanju. Znači, sve su institucije devastirane, deprofesionalizovane. Nezavisna regulatorna tela su takođe dovedena u stanje da više nemaju onu relevanciju koju su imala."

Čini se, po oceni predsednice Helsinškog odbora u Srbiji da se približava vreme za velike odluke koje se direktno tiču budućnost zemlje:

"Ja mislim da se približava trenutak kada će predsednik Vučić morati da donese životnu odluku - da li će stvarno istrajati na tom evropskom putu, i u tom smislu rešavati probleme koji su ključni, kao što je pitanje Kosova. Ili će se okrenuti i odustati od svega toga, i izgubiti tu istorijsku šansu koju on kao političar ima. Zato što ima tu nadmoć i u parlamentu, i kao predsednik koji je dobio tako veliku podršku."

Da li zbog ocena iz izveštaja Fridom hausa, ili nekih drugih razloga, tek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predstavnikom OEBS za slobodu medija Arlemom Dezirom, istakao da Srbija čvrsto podržava principe i standarde slobode medija i izražavanja i naglasio da će se, o nacrtu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji, konsultovati sa OEBS.

Ovakvi i slični potezi - ukoliko se zaista sprovedu u delo, sigurno će kao rezultat imali i popravljanje pozicije Srbije u izveštajima Fridom hausa i drugih sličnih organizacija.

XS
SM
MD
LG