Linkovi

Revizija akcionih planova za poglavlja 23 i 24 vraća Srbiju unazad


Nakon godinu i po dana od otvaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovnih prava) i poglavlja 24 (pravda, sloboda i bezbednost) na putu ka EU, Vlada Srbije planira reviziju krovnih dokumenata – akcionih planova.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je ocenila da se reforme sprovode parcijalno i da idu u pogrešnom smeru u poglavlju 24 o bezbednosti, slobodi i pravdi.

"Kasni se sa sprovođenjem Zakona o policiji koji je usvojen pre godinu i po dana, a već ga menjamo i to u potpuno suprotnom pravcu od obećano,", ukazala je Stojanović Gajić.

Ove ocene su se čule na okruglom stolu "Šta treba menjati u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24" koalicije pod nazivom PreEUgovor koju čine Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživačko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

"Najveći problem je to što ne koristimo pregovore sa EU da napravimo reforme koje su potrebne društvu i gradjanima," rekla je Stojanović Gajić.

Ona je napomenula da je kada je Zakon o policiji usvjan obećano da će se stvoriti potpuno profesionalna policija u kojoj struka, a ne političari određuju kako se napreduje.

Sada se do kraja godine po hitnom postupku usvajaju izmene Zakona o policiji kojima se određuju izuzeci "od prijema na posao po konkursu", istakla je Stojanovi Gajić i ukazala da se urušavaju pravila koja su usvojena pre godinu i po dana.

Dodala je da tako ministar ponovo može da odluči ko može biti primljen mimo konkursa tako da se sada zakonom uskraćuju norme kojima bi kvalitet trebao da bude u prvom planu.

"Kasni se sa sprovođenjem Zakona o policiji koji je usvojen pre godinu i po dana, a već ga menjamo i to u potpuno suprotnom pravcu od obećanog," ukazala je Stojanović Gajić.

"Najvažnije za poglavlje 24 da se reforma policije shvati kao "a i š",kao prva i poslednja tačka koja se tiče bezbednosti," rekla je ona.

Učesnici skupa, govoreći o poglavlje 23 su naveli niz nedostataka u borbi protiv korupcije, medijskim slobodama i rodnoj ravnorpavnosti.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo je rekao da se nada da će dijalog Grupe za slobodu medija i vlade, s obzirom na potpuno poklapanje sadržaja polugodišnjeg izveštaja EK i zahteva Grupe za slobodu medija, doneti rezultate i obe strane ponukati na razgovore o izvodljivim kompromisima kako bi se popravila jako loša situacija,

Predstavnik Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić naveo je neke konkretne primere za nedostatke u akcionim planovima za to poglavlje.
Nenadić je tu ubrojao to što Zakon o finasiranju poltičkih aktivnosti nije promenjen i što u još jedan izborni Srbija ulazi sa starim rešenjima.

"Ako su evropske integracije prioritet, kako što se kaže, onda Vlada Srbije treba da razgovora o njima i da se vidi zašto nešto kasni i šta treba dalje raditi," rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG