Linkovi

Srbija dobija prvi zakon o lobiranju, tvrdi da je ispunila većinu preporuka GRECO-a


Ministarstvo pravde Republike Srbije
Ministarstvo pravde Republike Srbije

U narednim danima Ministarstvo pravde bi trebalo da otvori javnu raspravu o prvom zakonu o lobiranju u Srbiji, čije je donošenje predviđeno Akcionim planom za Poglavlje 23, a što predstavlja i jednu od preporuka GRECO-a, institucije Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo pravde.

Srbija ubrzano radi na ispunjavanju preporuka iz GRECO-a, od kojih su gotovo sve već ispunjene, a što je navedeno i u izveštaju tog tela, saopštava Ministarstvo.

Ono očekuje da će sve stavke biti usklađene sa preporukama GRECO-a do oktobra, kada se očekuje nova runda evaluacije.

Ministarstvo saopštava da su borba protiv korupcije i uspostavljanje nezavisnog i odgovornog sudstva jedan od glavnih prioriteta Srbije i ukazuje da ispunjavanje preporuka GRECO-a predstavlja proces u kome kontinuirano učestvuju svi državni organi na koje se taj proces odnosi, poput Narodne skupštine, ministarstava pravde i finansija, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Agencije za borbu protiv korupcije.

U tom kontekstu podseća se šta je sve urađeno u skladu s preporukama GREKA, pa je tako, između ostalog, početkom 2017. započeo proces u vezi sa izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a u cilju jačanja nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Podseća se da je u radnom tekstu amandmana kao jedno od rešenja predviđeno da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Narodne skupštine, a što je jedna od preporuka GRECO-a.

Nacrt izmena Ustava koji će biti izrađan u skladu sa stavovima iznetim tokom javne rasprave biće pod direktnim monitoringom Venecijanske komisije (VK), koja je kao i GRECO telo Saveta Evrope, navodi se u saopštenju i ukazuje da će predlog izmena Ustava biti usklađen sa preporukama VK.

Ministarstvo pravde napiminje i da su uvođenje merila za izbor sudija i tužilaca prema rezultatima njihovog rada, ali i nastavak reformi sistema ocenjivanja rezultata njihovog rada, neopohodni uslovi za jačanje nezavisnosti sudstva.

Međutim, podsećamo da se pravosudna struka gotovo jednoglasno usprotivila rešenjima koje nudi Ministarstvo pravde i zatražila da se radni tekst amandmana koji se odnose na pravosuđe povuče, te da se piše novi. O tome je Glas Amerike više puta pisao.

U saopštenju Ministarstva podseća se dalje da je 1. marta počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je uveo nove mehanizme u borbi protiv finansijskog krimianala i korupcije.

U skladu s tim Zakonom pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu formirana su posebna odeljenja za borbu protiv korupcije.

Takođe, uvedeno je sedam novih krivičnih dela protiv privrede, čija je primena takođe počela 1. marta, što će, smatraju u Ministarastvu pravde, dodatno ojačati pravni okvir u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Međutim, sa druge strane, GRECO je saopštio da Srbija nije ispunila ni jednu od 13 preporuka datih po pitanju borbe protiv korupcike. O tome čitajte u drugoj vesti.

XS
SM
MD
LG