Linkovi

Vlada: Kina odobrila Crnoj Gori donaciju od 30.000 vakcina


Bočice sa kineskom Sinofarm vakcinom

Vlada Crne Gore saopštila je da je Kina zvanično odobrila Crnoj Gori donaciju od 30.000 doza Sinofarmove vakcine koja uskoro treba da stigne u zemlju.

"Uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina u Kini i globalno, i relativno malom obimu realizovane vakcinacije u ovoj zemlji u odnosu na brojnost njenog stanovništva, Kina je odlučila da, nakon direktnog kontakta od strane naše Vlade, odobri Crnoj Gori navedene količine vakcina", saopštila je Vlada.

Vlada navodi da, “imajući u vidu spomenutu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, sa posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću dijelimo sa našom javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije".

Iz Vlade navode da su dva ključna elementa uspjeha Kine u borbi protiv koronavirusa, preduzimanje efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu širenja virusa, kao i jačanje međunarodne saradnje, a posebno one u oblasti vakcina.

"Istraživanje i razvoj vakcina u Kini bilježe značajan napredak, a započeta je vakcinacija prioritetnih grupa koje su nosioci borbe protiv pandemije. Pošto svjedočimo veliku potrebu brojnih zemalja svijeta za vakcinom, naročito nas raduje što Kina podržava koncept Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva i uključuje se u međunarodnu saradnju na različite načine”, rekli su u Vladi i dodali da "kineske kompanije sa partnerima iz više od 10 zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina".

Vlada Crne Gore podsjeća da je Kina uzela učešće u COVAX inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije, te da će obezbijediti 10 miliona doza vakcina ovom mehanizmu.

"Kina, takođe, obezbjeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih. Ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv COVID-19 postati globalni javni proizvod i kineski diprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju. Donacija Kine Crnoj Gori i naš međusobni odnos od početka aktuelne pandemije, još jedna je potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva naših dviju zemalja i naroda", piše u saopštenju Vlade.

Vlada navodi da "ovakav način dobijanja vakcine, takođe, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen".

"Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost Vladi Kine i njenim državnim liderima i duboko vjeruje da su međunarodna saradnja i solidarnost koje Kina pokazuje jedini put ka uspješnom okončanju pandemije", navodi se u saopštenju.

Sinoć je u Crnu Goru stigla prva isporuka od 2000 ruskih Sputnik V vakcina koje je Vlada Srbije donirala Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG