Linkovi

Da li je teniserka Peng Šuei zaista "kod kuće" i zašto Kina nije zabrinuta?


ARHIVA - Šuei Peng igra meč protiv Rumunke Sorane Kirsteje u prvom kolu Rolan Garosa u Parizu, 30. maja 2017.
ARHIVA - Šuei Peng igra meč protiv Rumunke Sorane Kirsteje u prvom kolu Rolan Garosa u Parizu, 30. maja 2017.

Slučaj kineske teniske zvezde Peng Šuei, koja je prijavila da ju je seksualno napao bivši visoki zvaničnik kineske Komunističke partije a zatim, kako se strahuje nestala, pokazuje da kineska vlada želi da otkloni svaku pretnju svojoj vladavini, ocenjuju međunarodni posmatrači.

Trideset-petogodišnja profesionalna teniserka Peng Šuei, koja je bila prva na svetu u dublu, saopštila je na kineskoj društvenoj mreži Veibo 2. novembra da ju je seksualno napao bivši potpredsednik vlade Ženg Gaoli, objavio je kineski servis Glasa Amerike.

Kineske vlasti su brzo obrisale njen status. Ove nedelje, međutim, grupe za ljudska prava počele su da postavljaju pitanja gde je Peng, a američka Ženska teniska asocijacija (WTA) je zahtevala da se njena tvrdnja "razmotri na odgovarajući način, što znači da navodi moraju da se ispitaju u potpunosti, pravedno, transparentno i bez cenzure. Asocijacija je zapretila i da će se povući sa turnira u Kini.

Međutim, u sredu je kineska zvanična Globalna televizijska mreža objavila pismo na engleskom jeziku, koje je navodno objavila Peng, u kome se navodi da nije bila upoznata sa sadržajem saopštenja Ženske teniske asocijacije, da vest o seksualnom napadu nije tačna, kao i da je dobro i da se odmara kod kuće.

Međunarodni olimpijski komitet je saopštio da je "ohrabren zbog uveravanja da je Peng bezbedna." Teniserka je učestvovala u Letnjim olimpijskim igrama 2008, 2012. i 2016.

Međutim, grupe za ljudska prava i stručnjaci za tenis sumnjaju da se njen nestanak zataškava. Medij Tennis.com je na Tviteru objavio članak i izvukao rečenicu: "Teško mi je da poverujem da je Šeng Šuei zaista napisala mejl koji smo primili."

Hešteg "Gde je Peng Šuei" #WhereIsPengShuai je popularan na Tviteru, a tenski šampioni Naomi Osaka, Serena Vilijams i Novak Đoković su izrazili zabrinutost zbog, kako izgleda, njenog nestanka, saopštio je Hjuman Rajts Voč.

“Kineska vlada, partner Međunarodnog olimpijskog komiteta za Zimske olimpijske igre, često izaziva nasilni nestanak pojedinaca čija gleidšta ili ponašanje vidi kao problematično ili neprijatno", naveo je Hjuman Rajts Voč. Peking je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022.

"Da iskoristimo tenisku metaforu, lopta je sada na kineskom terenu", kaže Deril Edier, docent sportskog menadžmenta na Poslovnoj školi Univerziteta tehnologije u Sidneju.

"Peng Šuei je delovala spremno da zatraži da se njen slučaj razmotri na sudu, što je nešto na šta bi trebalo da imaju pravo svi oštećeni na svetu."

Kineski zvaničnici nisu komentarisali status Peng Šuei niti zahteve teniske asocijacije.

Komunistička vlada Kine retko toleriše negativne komentare o svojim zvaničnicima. Nakon što bi na neki način "uvredili rukovodstvo", prijavljen je nestanak i drugih osoba koje bi iznele optužbe na račun vlade, među kojima su pisci, disidenti i izdavači u Hong Kongu. Za neke je utvrđeno da su uhapšeni.

“Možemo da povežemo tačkice i posumnjamo da Peking stoji iza svega ovoga", izjavio je Aleksandar Vuving, profesor na Azijsko-pacifičkom centru za bezbednosne studije Danijel K. Inouje na Havajima.

Kineska kontrola nad informacijama je zasnovana na "istorijskoj ideji uloge imperatora kao posrednika između neba i zemlje, i time, na određeni način, kvazi-božanske figure", napisao je u jednoj studiji istraživač Majkl Mekarti sa Univerziteta Bejlor.

75-godišnji Ženg imao je dugu karijeru punu priznanja kao član stalnog komiteta politbiroa Komunhističke partije i sekretar Komunističke partije u gradu Tianđin. Predsedavao je vladinim komisijama koje su nadgledale megaprojekat izgradnje brane "Tri klisure" i inicijativu razvoja međunarodne infrastrukture Pojas i put.

“Mislim da je logika iza ovakvog događaja obično da je grupa veća od pojedinca a stabilnost važninja od svega, i prema toj filozofiji, naravno možete da imate ideje ali ne smete da utičete na ukupnu stabilnost a ta stabilnost, naravno, uključuje kontrolu Komunističke partije", ističe Huang Kvei-bo, docent na studijama diplomatije na Nacionalnom univerzitetu Čengči u Taipeju.

Tvrdnje Peng koje se odnose na kineske moćnike su značajne za feminističku borbu protiv seksualnog zlostavljanja i pokret #MeToo u Kini, kaže Lu Pin, osnivačica Feminističkih glasova, najvećeg kineskog novog kanala koji se bavi ženskim pitanjima.

“Njeno iskustvo je podstaklo ljude da razmišljaju o feminističkom pokretu jer će taj pokret neminovno doticati one na vlasti", kaže Lu. "Takođe vidim koliko ljude plaši nestanak Peng. Mislim da je teško jednostavno reći da je njena hrabrost obodrila sve. Ali, po meni, otvorenost Peng je od velikog značaja za kineski #MeToo pokret."

XS
SM
MD
LG