Linkovi

Bajden: SAD razmatraju diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu


ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden (Foto: AP /Alex Brandon)
ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden (Foto: AP /Alex Brandon)

Sjedinjene Države razmatrajuu diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, potvrdio je u četvrtak predsednik Džo Bajden, što bi bio vid protesta zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i, kako Vašington smatra, genocid protiv muslimanske manjine.

"To je nešto što razmatramo", rekao je Bajden tokom susreta sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, u odgovoru na pitanje novinara da li se razmatra diplomatski bojkot.

Diplomatski bojkot bi značio da američki zvaničnici ne bi prisustvovali otvaranju Olimpijskih igara u februaru.

Američka odluka da ne šalje diplomate predstavljala bi osudu kineskog predsednika Ši Đinpinga nekoliko dana nakon njegovog virtuelnog sastanka sa Bajdenom, prvog dugog razgovora dvojice lidera od kako je Bajden preuzeo položaj, ocenjuje agencija Rojters.

Aktivisti i članovi Kongresa iz obe stranke vrše pritisak na Bajdenovu administraciju da diplomatski bojkotuje Olimpijske igre, imajući u vidu da američka vlada optužuje Kinu za genocid protiv muslimanskih etničkih grupa u zapadnom regionu Šinđang. Peking odbacuje te optužbe.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je na redovnoj konferenciji za novinare u četvrtak rekla da se bojkot razmatra zbog zabrinutosti u pogledu poštovanja ljudskih pava u Šinđangu.

"Postoje oblasti u pogledu kojih smo zabrinuti: kršenje ljudskih prava. Ozbiljno smo zabrinuti. Svakako, postoji niz faktora dok razmatramo naše prisustvo", rekla je Psaki ali je odbila da kaže kada bi odluka mogla da bude donesena.

U Beloj kući postoji sve veći konsenzus da američki zvaničnici ne bi trebalo da prisustvuju Olimpijskim igrama, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvora upoznate sa situacijom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je prošle nedelje da Vašington razgovara sa zemljama širom sveta o tome "kakvi su njihovi stavovi o učešću".

Pojedini republikanski članovi Kongresa zalažu se za potpuni bojkot Olimpijskih igara u Pekingu. Predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, podržala je diplomatski bojkot, navodeći da će globalni lideri koji prisustvuju igrama izgubiti moralni autoritet.

XS
SM
MD
LG