Linkovi

Kina najavila da će odobriti porodicama da mogu da imaju troje dece


Stariji čovek sa decom u Pekingu, 10. maja 2021.
Stariji čovek sa decom u Pekingu, 10. maja 2021.

Kina je u ponedeljak saopštila da bračni parovi mogu ubuduće da imaju do troje dece, što je veliki pomak politike sa postojeće granice koja je broj dece ograničavala na dvoje, nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad broja rođenih u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Promena je odobrena tokom sastanka Politbiroa kojim je predsedavao predsednik Ši Đinping, izvestila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Kina je 2016. ukinula svoju deceniju dugu politiku jednog deteta - u početku nametnutu da bi se zaustavila eksplozija populacije - sa ograničenjem na dvoje dece, što nije za posledicu imalo kontinuirani rast rađanja, jer su visoki troškovi odgajanja dece u kineskim gradovima odvratil mnoge parovi od zasnivanja porodice.

Da bi dalje optimizovala politiku rađanja, (Kina) će primeniti politiku da jedan venčani par može imati troje dece, kaže se u izveštaju agencije Sinhua sa sastanka.

Promena politike dolaziće sa "merama podrške, koje će biti pogodne za poboljšanje strukture stanovništva naše zemlje, ispunjavajući strategiju zemlje da se aktivno nosi sa starenjem stanovništva i održava prednost, obdarenost ljudskim resursima", piše Sinhua.

Nije precizirano koje se mere podrške planiraju.

Najava je izazvala hladan odgovor na kineskim društvenim mrežama, gde su mnogi ljudi rekli da ne mogu priuštiti ni jedno, niti dvoje dece.

"Voljan sam da imam troje dece ako mi date pet miliona juana ($785.650 američkih dolara)", objavio je jedan korisnik na mreži Veibo.

Početkom ovog meseca, kineski popis, koji se obavlja jednom u deceniji, pokazao je da je broj stanovnika tokom poslednje decenije rastao najsporijom stopom u poslednjih 50 godina, na ukupno 1,41 milijardu.

Podaci su takođe pokazali stopu plodnosti od samo 1,3 dece po ženi samo za 2020. godinu, što je uporedivo sa drugim društvima koja stare, poput Japana ili Italije.

Takođe u ponedeljak, kineski politbiro saopštio je da će postupno uvoditi pomeranje starosne granice za odlazak u penziju, ali nije pružio nikakve detalje.

XS
SM
MD
LG