Linkovi

"Moja tetka i njena deca su mrtvi zbog namernog nemara Kine"


Protest Ujgura u Vašingtonu 28. novembra, u znak podrške demonstrantima u Kini, koji su izašli na ulice zbog strogih mera vlasti protiv kovida
Protest Ujgura u Vašingtonu 28. novembra, u znak podrške demonstrantima u Kini, koji su izašli na ulice zbog strogih mera vlasti protiv kovida

VAŠINGTON -Hejrinsahan Abdurahman, 48-godišnja Ujgurka, živela je sa svoje četvoro dece u stanu na 19. spratu zgrade u Urumćiju, kineskoj provinciji Šinđijang. U požaru u toj zgradi, koji je izbio 24. novembra, poginulo je deset osoba, koje nisu mogle da napuste zgradu jer je bila zaključana, zbog strogih kovid mera koje je vlast uvela. Posle tragedije u Urumćiju, širom Kine izbili su protesti protiv kovid mera.

Abdurahman i njena deca, 13-godišnja Šahide, 11-godišnji Imran, 9-godišnji Abdurahman i 5-godišnja Nadije, nisu mogli da pobegnu i stradali su u požaru, tvrdi njihov rođak Abdulhafiz Muhamedimin, koji živi u Cirihu.

On je za Glas Amerike ispričao da su muža njegove tetke i njihovog najstarijeg sina kineske vlasti odvele u radni logor 2017. godine.

„Ja i moji rođaci izgubili smo kontakt sa svima, uključujući i moju tetku od 2017. kada je kineska vlada počela da oduzima pasoše Ujgurama i uhapsila muža moje tetke i njihovog sina“, rekao je Muhamedimin.

Međutim, kada je video da je u Urumćiju izbio požar, Muhamedimin je stupio u kontakt sa prijateljem koji je živeo u blizini njegove tetke. Posle nekoliko sati, prijatelj mu je potvrdio da su njegovi rođaci stradali u požaru.

"Zbog njihove neuspešne politike nulte tolerancije na kovid i namernog nemara za spasavanje života, moja tetka i njeno četvoro dece su umrli", tvrdi 27-godišnji rođak stradalih.

Požar u stambenoj zgradi u Urumćiju, 24. novembra 2022.
Požar u stambenoj zgradi u Urumćiju, 24. novembra 2022.

On kaže da su, odlukom kineske vlade, vrata koja vode do požarnih stepenica bila zaključana.

„Tako da je bilo nemoguće izaći i sići", kaže Muhamedimin.

Li Venšeng, zvaničnik gradske vatrogasne službe u Urumćiju, rekao je da stradali nisu bili upoznati sa novim protokolom spasavanja u slučaju požara.

„Neki stanovnici nisu upoznati sa lokacijom drugog sigurnosnog izlaza koji vodi na krov stambene zgrade“, rekao je Li na konferenciji za novinare.

Međutim, jedan od Ujgura koji živi u Urumćiju, ispričao je za Glas Amerike da je zvaničnik zadužen za tu zgradu slao poruke stanarima da "ostanu kod kuće i ne koriste lift".

"Moji rođaci su su krenuli ka požarnom izlazu na krovu, ali su vrata koja vode ka tom izlazu na njihovom spratu bila zaključana. Onda su se spustili liftom na prvi sprat, gde su takođe zatekli zaključana vrata. Nažalost, izlaz je bio zatvoren zbog politike nulte tolerancije prema kovidu", ispričao je jedan muškarac koji je želeo da ostane anoniman.

"Na kraju ih je pustio u stan komšija sa prvog sprata, pa su pobegli kroz prozor. Oni su bili srećnici, mnoge komšije su stradale".

Demonstranti u Hong Kongu odaju poštu poginulima u požaru u Urumćiju, 29.novembra 2022.
Demonstranti u Hong Kongu odaju poštu poginulima u požaru u Urumćiju, 29.novembra 2022.

Tahir Imin, osnivač Ujgur tajmsa u Vašingtonu, kaže za Glas Amerike da nisu tačne tvrdnje kineskih vlasti da je poginulo 10 ljudi, već da je broj žrtava u Urumćiju mnogo veći.

"Prema tvrdnjama zaposlenih u obližnjoj bolnici, poginulo je 44 Ujgura. MI smo uspeli da dođemo do potvrde za 20 žrtava", kaže Imin.

Požar u Urumćiju pokrenuo je proteste protiv kovid lokdauna širom zemlje. Lokalne vlasti u tom gradu su 26. novembra olabavile restrikcije i dozvolile kretanje stanovnika po distriktima.

XS
SM
MD
LG