Linkovi

Novi talas koronavirusa u Aziji


Stanovnici Šangaja nose maske na otvorenom, jul 2022.
Stanovnici Šangaja nose maske na otvorenom, jul 2022.

TOKIO - Novi talas koronavirusa brzo se širi Azijom, a vlade Novog Zelanda i Japana preduzele su dodatne mere kako bi sprečile brzo zaražavanje i smanjile pritisak na bolnice.

Brzo širenje virusa uzrokovano je varijantama BA.4 i BA.5 soja omikron, a vlade u Aziji sada se nalaze pred dilemom sa početka pandemije - kako se izboriti sa virusom, a ne uvoditi nepopularne restrikcije.

Vlada Novog Zelanda objavila je da će brzi antigenski testovi i maske biti besplatni. Zdravstveni sistem je tamo pod pritiskom jer se javljaju oboleli od kovida i gripa istovremeno, budući da je na južnoj hemisferi sada zima.

U toj zemlji od 5 miliona stanovnika, trenutno ima 69.000 zaraženih virusom. Od tog broja, 765 jer hospitalizovano.

U Japanu, broj zaraženih je veći nego ikad ove godine. Vlada je pozvala stanovnike na oprez pred letnji raspust i odmore.

Samo u sredu, u toj zemlji je zabeleženo 95.000 novozaraženih, što je za 2 odsto više nego prošle nedelje. Mere opreza u Tokiju podignute su na najviši nivo, a zvaničnici su najavili da će uskoro objaviti mere koje će važiti tokom leta.

U Južnoj Koreji broj obolelih ove nedelje je tri puta veći nego prošle, i registrovano je više od 39.000 slučajeva. Očekuje se da do kraja dnevno bude i do 200.000 obolelih dnevno, pa se ponovo pokreće kampanja vakcinacije buster dozama.

Australija je upozorila da u narednim nedeljama očekuje do sada najgori talas kovida, zbog podvarijante omikrona, te da se procenjuje da će milioni biti zaraženi. Ipak, isključena je opcija uvođenja novih mera.

"Nismo više u periodu zatvaranja i sličnih restrikcija", kazao je australijski ministar zdravlja Mark Batler.

U Indoneziji je broj zaraženih najveći od marta.

Na Filipinima je trenutno nizak broj slučajeva, ali nadležni upozoravaju da bi do kraja meseca mogao da poraste čak 20 puta. Manila apeluje na stanovništvo da se vakciniše dodatnim dozama. Prema podacima vlade, samo četvrtina odraslih primila je prvu buster dozu.

Kina je zabeležila, u proseku, oko 300 lokalnih prenosa virusa dnevno u julu, što je za oko 70 više nego u junu. Peking i dalje vodi strogu politiku "nulte tolerancije" na kovid, koja za sada sprečava da se bolnice prepune.

XS
SM
MD
LG