Linkovi

"Kao zatvor": Peking i Šangaj pooštrili kovid restrikcije


ARHIVA: Stanovnica Šangaja gleda kroz rupu u barikadi u jednom rezidencijalnom području (Foto: REUTERS/Aly Song)
ARHIVA: Stanovnica Šangaja gleda kroz rupu u barikadi u jednom rezidencijalnom području (Foto: REUTERS/Aly Song)

Dva najveća kineska grada u ponedeljak su pooštrila mere za suzbijanje Kovida 19, što je podstaklo javno nezadovoljstvo i čak pitanja u pogledu legalnosti beskompromisne bitke kineskih vlasti protiv virusa, koja je nanela veliku štetu drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

U Šangaju, koji je zatvoren već šest nedelja, vlasti su preduzele nove mere da iskorene infekcije van zone karantina do kraja maja, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Zvanične objave o novim merama još nema, ali su stanovnici najmanje 4 od 16 okruga u Šangaju tokom vikenda dobili obaveštenja da neće moći da napuštaju domove ili primaju isporuke, zbog čega su požurili da kupe zalihe hrane.

"Idite kući" - bila je poruka stanovnicima koji su se okupili ispred stambenog bloka koji je u nedelju bio pogođen novim restrikcijama.

"Ovo je kao zatvor. Ne plašimo se virusa. Plašimo se ove politike", kaže Koko Vang, stanovnica Šangaja.

U međuvremenu, u okviru do sada najoštrijih restrikcija u Pekingu, stanovnicima područja na jugozapadu prestonice u ponedeljak je bilo zabranjeno da napuštaju svoje četvrti, a zaustavljene su i sve aktivnosti koje nisu povezane sa prevencijom virusa.

U drugim delovima Pekinga, stanovnicima je rečeno da rade od kuće, zatvoreni su neki restorani i javni saobraćaj, kao i putevi i parkovi.

Ekstremne mere

Restrikcije imaju teške posledice po kinesku ekonomiju. Rast kineskog izvoza usporio je na najniži nivo za gotovo dve godine, dok je centralna banka obećala da će pomoći usporenoj ekonomiji.

Automobilski savez Kine procenjuje da je prodaja vozila prošlog meseca pala za neverovatnih 48 odsto, s obzirom na to da su zbog kovid restrikcija zatvorene fabrike i smanjena domaća potražnja.

Mere su dovele i do retkih izliva javnog besa, dodatno podstaknutih objavama na internetu da vlasti Šangaja primoravaju susede pozitivnih osoba da idu u zajednički karantin i od njih zahtevaju da predaju ključeve stanova zbog dezinfekcije.

Profesor Tong Živei, koji predaje pravo na Univerzitetu političkih nauka i prava istočne Kine napisao je u eseju, koji se delio na društvenim mrežama, da su takvi potezi nelegalni i da bi trebalo da se zaustave.

Slično pismo je vlastima uputio i Liu Dali, advokat u jednoj od najvećih advokatskih kancelarija u Kini. Kina je na internetu cenzurisala kopije oba pisma, a blokirane su i objave na Tongovim nalozima na društvenim mrežama.

"Zatvaranje ljudi"

Kina ne odustaje od politike nultog kovida da bi se borila protiv virusa koji se prvi put pojavio u Vuhanu krajem 2019. godine, i upozorava protiv kritika strategiju za koju tvrdi da spasava živote.

Kineske vlasti ukazuju na mnogo veći broj žrtava u drugim zemljama koje su ublažile restrikcije ili ih ukinule, u pokušaju da "žive sa kovidom", iako se zaraza i dalje širi.

Pekind se nada će da izbeći višenedeljni karantin, ali su oštre mere već uvedene u velikom broju stambenih zgrada.

"Već sam radila kod kuće, ali se bojim da ću ostati bez dnevnih zaliha", kaže za Rojters 28-godišnja stanovnica Pekinga, kojoj je zabranjeno da napušta svoj stambeni kompleks.

U Šangaju je u ponedeljak zabeležen pad novozaraženih, deseti dan zaredom. Međutim, to nije umanjilo napetosti na terenu. Na jednom snimku, koji se deli na internetu, grupa stanovnika tog grada sukobljava se sa policajcima i bezbednjacima u pogledu legalnosti oštrih mera.

"Ni jednom nisam čuo da su potrebne oštre mere zatvaranja ljudi kao da su kriminalci, ako postoji jedan potvrđeni slučaj u kompleksu, bloku ili zgradi", čuje se glas na snimku. Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost video snimka koji je kasnije izbrisan sa aplikacije ViČet.

XS
SM
MD
LG