Linkovi

Lideri dve Koreje počeli pregovore u Pjongjangu


Lideri Severne i Južne Koreje, Kim Džong un i Mun Džae-in učestvuju u zvaničnoj ceremoniji na aerodromu u Pjongjangu, 18. septembar 2018.

Lideri Severne i Južne Koreje, Kim Džong Un i Mun Džae-in, počeli su trodnevne pregovore u Pjongjangu o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i poboljšanju prekograničnih odnosa.

Kim je na početku sastanka, u sedištu vladajuće Radničke partije, pohvalio Muna zato što je otvorio put za održavanje istorijskog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Singapuru u junu koji je, kako je ocenio, stabilizovao političku situaciju u regionu, preneli su mediji.

Kim Džong Un i njegova supruga Ri Sol Ju prethodno su dočekali Muna i njegovu suprugu Kim Džung-suk na međunarodnom aerodromu Sunan u Pjongjangu, a dočeku su prisustvovale stotine ljudi.

Kim i Mun bi na kraju sastanka, u sredu, mogli da izdaju zajedničko saopoštenje, u zavisnosti od ishoda razgovora. Južnokorejski predsednik u četvrtak završava posetu Severnoj Koreji.

Reč je o trećem samitu lidera dve Koreje, ove godine. U južnokorejskoj delegaciji je više od 50 zvaničnika vlada, političari i poslovni lideri, među kojima je i Li Džae-jong, naslednik konglomerata "Samsung".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG