Linkovi

Pompeo: SAD spremne da obnove razgovore sa Severnom Korejom


Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, daje izjavu medijima, 17. septembra 2018, u Stejt dipartnentu u Vašingtonu.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, daje izjavu medijima, 17. septembra 2018, u Stejt dipartnentu u Vašingtonu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozdravio je "važne obaveze" koje je preuzeo severnokorejski lider Kim Džong Un prilikom samita sa svojim južnokorejskim kolegom ove nedelje.

Severna Koreja je objavila da će razmontirati svoj kompleks za testiranje nuklearnih raketa, kao deo sveobuhvatnog sporazuma, koji su postigle dve suprotstavljene Koreje.

Pompeo je u sredu rekao da je pozvao ministra spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Hoa da se sastane sa njim u Njujorku tokom sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naredne nedelje. Takođe je rekao da su predstavnici Pjongjanga pozvani da održe razgovore sa specijalnim izaslanikom SAD za Severnu Koreju u Austriji "prvom prilikom".

"To će označiti počegak pregovora o transformaciji odnosa SAD-DPRK kroz proces brze denuklearizacije Severne Koreje, koji bi trebalo da bude okončan do januara 2021, što će sprovesti predsedavajući Kim, i izgradnju trajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluostrvu", navodi se u Pompeovom saopštenju.

Predsednik Donald Tramp takođe je pozdravio vesti iz Severne Koreje posle samita.

"Dobili smo vrlo dobre vesti iz Severne Koreje, Južne Koreje. Sastali su se i imamo neke sjajne odgovore", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući u sredu.

Ranije istog dana je tvitovao: "Kim Džong Un se složio da dozvoli nuklearne inspekcije, što je tema finalnih pregovora, i da trajno razmontira centre za testiranje i lansirne rampe u prisustvu međunarodnih eksperata. U međuvremenu neće biti raketnih ili nuklearnih proba".

XS
SM
MD
LG