Linkovi

Osmani: Prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova zauvek okončano 1999.


Predsednica Kosova Vjosa Osmani, arhiva
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, arhiva

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da sever Kosova i dalje predstavlja izazov za Kosovo, zbog kako je navela u svom godišnjem govoru pred poslanicima kosovskog parlamenta, teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima na Kosovu, a koje kako je istakla “iskazuje kroz finansiranje nelegalnih kriminalnih struktura”.

“Odlučni smo kao nikada do sada da stvorimo bezbednost i vladavinu prava u svakom uglu naše teritorije. Zločinačke bande neće moći da prevaziđu želju naših građana i onih na severu da žive slobodno u svojoj domovini, na Kosovu. Naravno, kriminalnim bandama se ne dopada opredeljenje institucija da su svi građani jednaki pred zakonom, ne sviđa im se ni primena zakona na celoj teritoriji zemlje”.

Osmanijeva je navela da se Kosovo suočava sa stalnim pretnjama Srbije, a da je kao je navela poslednja nedavno “manifestovala kroz hegemonističku ideju o razmeštanju srpskih vojnih trupa na Kosovu”.

"Srbija i njen lider Vučić dobro znaju da je prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova jednom zauvek okončano 12. juna 1999. godine. Kada su 1999. godine NATO trupe slomile kičmu hegemonističke ideje Srbije o Kosovu bez Albanaca gde je istrebljenje bilo njihov genocidni cilj”.

Predsednica Kosova se zahvalila bezbednosnim strukturama Kosova koje brinu o životima svih građana bez razlike.

“Rad kosovskih institucija na uspostavljanju reda i zakona na severu zemlje je i nastojanje da se lokalni Srbi zaštite od nelegalnih struktura organizovanih u kriminalne bande, koje imaju za cilj da ih pritiskaju, zastraše i prete. Kosovo je jedno i celo, otadžbina svih, odnosno građana srpske zajednice, kao i svih drugih zajednica, pa imamo ustavnu obavezu da brinemo o njima od severa do juga, od istoka do zapada Kosova”.

Osmanijeva je poručila i da Kosovo svakodnevno doprinosi dobrosusedkim odnosima i da Srbija treba da prihvati da je nezavisnost Kosova nepovratna.

“Srbija mora jasno i definitivno da shvati da je Kosovo država i da će tako ostati zauvek, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se proces dijaloga mora fokusirati na međusobno priznanje kao jedinu garanciju za dugoročni mir i stabilnost u regionu”.

Predsednica Kosova je navela da Kosovo ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da joj je predsednik Džo Bajden nedavno rekao da Kosovo “nikad neće ostaviti samo” .

“Ova američka garancija, koja se ponavlja i ovih dana, dokazuje da Kosovo nema važnijeg partnera od Sjedinjenih Američkih Država, stoga moramo ovaj savez tretirati kao svetinju i večno ga čuvati i negovati”.

Osmani: Prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova zauvek okončano 1999.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Paralelno sa pandemijom koronavirusa, prema rečima Osmanijeve na Kosovu je “krenula i pandemija nasilja nad ženama”.

„Samo u poslednjih pet godina zabeleženo je preko 14.000 slučajeva nasilja u porodici, žrtve su većinom bile žene i devojke. U našoj zemlji od 2010. godine ubijeno je 50 žena od strane mušakaraca. 50 žena više nije sa nama, samo zato što su bile žene! Ove brojke nisu samo statistika, svaki broj je život, sinonim je za bol, neizvesnost i očaj i treba da služi kao zvono za uzbunu“, rekla je predsednica Kosova.

Današnjoj sednici parlamenta nisu prisustvovali srpski poslanici, kao ni poslanici Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova. Od srpskih predstavnika u kosovskim institucijama sednici je prisustvovao ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

XS
SM
MD
LG