Linkovi

Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama


Premijerka Srbije Ana Brnabić, arhivska fotografija
Premijerka Srbije Ana Brnabić, arhivska fotografija

BEOGRAD - Srbi na severu Kosova deseti dan zaredom blokiraju puteve, tražeći da se kosovska policija povuče sa severa i da se oslobodi uhapšeni Srbin kojeg kosovoske vlasti sumnjiče za napad na policiju i članove izborne komisije. RTS javlja da su se đaci vratili na nastavu u osnovne škole, dok je u srednjim školama nastava onlajn. Vlada Srbije uputila je zahtev KFOR-u za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo, a odgovor još nije stigao. Tenzije na severu Kosova traju već mesecima, a Srbi se još nisu vratili u kosovske institucije iz kojih su izašli zbog pitanja registarskih tablica - koje je u međuvremenu rešeno.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za RTS da je razočarana međunarodnom zajednicom i "njihovim poimanjem ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu", ukazujući da Srbe sa Kosova Brisel i Vašington "čuju samo kad su na barikadama".

"Oni su na barikadama, jer traže osnovna ljudska prava...Plašim se eskalacije. Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost, ali samo u decembru četvoro Srba je privedeno", izjavila je Brnabić i dodala da su kontakti sa međunarodnom zajednicom svakodnevni.

Brnabić je naglasila i da su procene svih službi i onih koji gledaju šta se događa na Kosovu "da smo na ivici oružanog sukoba", prenosi FoNet.

Kako se na Kosovu tumači zahtev Srbije za povratak dela njenih snaga?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Premijerka Srbije je naglasila da nema uslova za postizanje novih sporazuma dok se ne ispune obaveze iz starih. Beograd insistira da Priština počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, što kosovoski premijer Aljbin Kurti ne pokreće. Brnabić kaže da od Brisela i Vašingtona očekuje pritisak po tom pitanju.

"Dobili smo sva uveravanja od američkog izaslanika Gabrijela Eskobara da će učiniti u najkraćem mogućem roku da se to ispuni, a potom smo i od predstavnika država članica EU tokom decembra čuli da pre bilo kakvih novih sporazuma, moraju se primeniti sve iz već postignutih...Brisel, Francuska, Nemačka žele da razgovaraju o novom predlogu, ali ko će da garantuje njegovu primenu. Brisel ne može da garantuje, jer ne može da obezbedi primenu Briselskog sporazuma. Ko će, Marsovci?", upitala je Brnabić.

Konrad: Nema osnova za povratak srpske vojske na Kosovo po Rezoluciji 1244

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je za N1 da situacija na Kosovu pokazuje "koliko je hitno sesti za pregovarački sto i pronaći kompromis, a ne ići od krize do krize".

"Imamo lanac međusobnih provokacija i koraka koje jedna ili druga strana shvataju kao provokaciju. To mora prestati, važno je vratiti se razgovorima o normalizaciji", izjavila je ambasadorka.

Konrad je rekla da, po stavu Nemačke, rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne daje osnov za povratak srpskih snaga na sever Kosova, ali da je "KFOR taj koji treba da da odgovor na zahtev Srbije i da treba sačekati taj odgovor".

Upitana da li je nemačko-francuski papir predlog za konačni sporazum, Konrad je rekla da je tak dokument predlog EU, a da se pregovori vode uz posredovanje izaslanika Miroslava Lajčaka.

"Reč je o predlogu da se pokaže perspektiva za obe strane i u kom pravcu bi mogao ići sporazum", rekla je Konrad i istakla da je reč o dokumentu koji pored Briselskog sporazuma može da pokaže put normlaizacije odnosa.

XS
SM
MD
LG