Linkovi

Portland: Hapšenja, zaplene šipki i drugog oružja tokom protesta ultradesničara i antifašista


Ultradesničari na ulicama Portlanda (Foto: AP/Noah Berger)
Ultradesničari na ulicama Portlanda (Foto: AP/Noah Berger)

Portlandska policija uhapsila je najmanje trinaest osoba i zaplenila metalne šipke, biber sprej i druga oružja tokom okupljanja ultradesničara i kontramitinga antifašističkih aktivista u tom gradu. Policija nije precizirala ko je među privedenima: ultradesničari, antifašisti ili predstavnici obe strane.

Tina Džouns, portparolka policije Portlanda, saopštila je da je jedna povređena osoba transportovana ambulatnim kolima – dok su preostale tri pregledali medicinari na terenu. Njihove povrede bile su lakše prirode, rekla je Džouns.

Prema njenim rečima u gradu se okupilo oko 1200 ljudi tokom prepodneva – a njihov broj se tokom popodneva smanjio na 400 tokom popodneva.

U širem području centra grada policija je postavila barikade kako bi onemogućile kontakt suprotstavljenim grupama.

Skup ultradesničara u Portlandu
Skup ultradesničara u Portlandu

Skup ultradesničara organizovala je grupacija Ponosni dečaci (Proud boys) koju je nevladina organizacija Južni centar za siromaštvo (Southern Poverty Law Center) označila kao grupu koja promoviše mržnju. Osim nje uključene su Američka garda (American guard), Tropostotni (Three Percenters), Poštovaoci zakletve (Oathkeepers) i Dnevni jurišnici (Daily Stormers).

Prema podacima Južnog centra za borbu protiv siromaštva radi se o belim nacionalistima koji promovišu ekstremističke i neonacističke stavove.

Nasuprot njima je portlandska antifašistička grupa koja je pozvala svoje pristalice da se masovno okupe u gradu.

Antifašistički aktivisti sa napisima "Premoć belaca je terorizam"
Antifašistički aktivisti sa napisima "Premoć belaca je terorizam"

​Mnoštvo lokalnih, državnih i federalnih policijskih agencija, uključujući i federalni istražni biro (FBI) sjatilo se u grad u kome se očekivalo da će se na skupu ultradesničara pojaviti pristalice te ideologije širom zemlje.

Prema rečima Teda Vilera (Ted Wheeler), gradonačelnika Portlanda, u gradu je raspoređeno oko 1000 policajaca koji će biti angažovani kao ispomoć Državnoj policiji Oregona, drugim policijskim službama, kao i Federalnom istražnom birou.

Viler se pridružio zajedničkoj izjavi religijskih i poslovnih zajednica u kojoj su upozorili da govor mržnje nije dobrodošao u taj Portland.

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, objavio je na društvenoj mreži Tviter da se dešavanja u Portlandu pomno prate. Takođe, kako je naveo, razmatra se da se organizaciji Antifa dodeli status terorističke organizacije.

Nije međutim jasno na šta je predsednik Tramp konkretno mislio s obzirom na to da u SAD ne postoji mehanizam kojim bi domaća organizacija bila registrovana kao teroristička grupa. Stejt department vodi evidenciju stranih terorističkih organizacija, poput Al Kaide, ali ne i sličnu listu američkih organizacija.

Policija je u petak uhapsila Džoija Gibsona (Joey Gibson), vođu ultradesničarske grupe Patriotskih molitvenika (Patriot Prayer's), zbog čega je putem društvenih mreža pozvao svoje sledbenike da se što masovnije okupe u subotu.

Blokirane ulice u gradu Portlandu
Blokirane ulice u gradu Portlandu

​Gibson, koji nije organizator subotnjeg skupa ali je u bliskoj prošlosti planirao slične, predao se policiji u petak koja ga je tražila zbog tuče između njegovih desničarskih sledbenika i levičarskih protivnika - u maju mesecu.

Tina Džouns, portparolka portlandske policije, nije želela da govori o konkretnim hapšenjima - potvrdivši da policija istražuje incidente i sukobe koji su se dogodili krajem maja i tokom juna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG