Linkovi

Kako će odlazak Niki Hejli uticati na spoljnu politiku SAD?


Kako će odlazak Niki Hejli uticati na spoljnu politiku SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Niki Hejli, američka ambasadorka u UN, koja je u utorak neočekivano podnela ostavku, najnovija je u nizu visokih zvaničnika koji su napustili Trampovu administraciju. Međutim, još nije jasno da li će, i kakve posledice njen odlazak ostaviti na američku spoljnu politiku.

Odlazak Niki Hejli znači gubitak glasa konvencionalne republikanske spoljne politike u Beloj kući, koja ponekad nije ni najmanje konvencionalna.

"Bila je to životna čast”, saopštila je Hejli na sastanku u utorak sa predsednikom Donaldom Trampom.

Kao ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Hejli je energično branila neke od najkontroverznijih političkih odluka Donalda Trampa, uključujući onu da premesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ukine pomoć palestinskim liderima i izbeglicama… i povuče se iz Saveta UN za ljudska prava. Međutim, Hejli se povremeno razilazila sa predsednikom.

Ona je glasan kritičar Rusije a to je stvorilo tenzije sa predsednikom. Takođe, Hejli je pristalica slobodne trgovine. Ipak, u utorak nije izgledalo kao da postoje neslaganja.

Američka delegacija u UN
Američka delegacija u UN

"Znam da ćete me pitati za 2020. Ne, neću se kandidovati 2020. Mogu da vam obećam da ću voditi kampanju za ovog predsednika.”

I bez Hejli, analitičari kažu da u Trampovoj administraciji trenutno postoji nekoliko zvaninčnika sa sličim pristupom spoljnoj politici a među njima su državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

"Mislim da ambasador Bolton kao savetnik za nacionalnu bezbednost i Majk Pompeo kao državni sekretar gledaju na spoljnu politiku SAD i naš pristup Ujedinjenim nacijama slično kako gleda ambasadorka Hejli. Zato očekujem u velikoj meri kontinuitet politike”, smatra Bret Šefer iz Fondacije Heritidž.

U Beloj kući koju obeležavaju česti odlasci visokih zvaničnika, Hejli je opstala duže od skoro svih drugih zvaničnika u sferi spoljne politike. Još, međutim, nije jasno kakav će efekat imati sve te promene.

Odlazeća ambasadorka Niki Hejli i predsednik Donald Tramp na sastanku u Beloj kući
Odlazeća ambasadorka Niki Hejli i predsednik Donald Tramp na sastanku u Beloj kući

"Već smo imali trojicu savetnika za nacionalni bezbednost, na primer. Zbog tako brze smene ljudi, teško je imati koherentnu politiku. Mislim da je zbog ovog predsednika još dva puta teže imati koherentnu poliitku zato što se čini da se on često predomišlja i prilično radikalno menja orijentaciju”, ističe Ben Fridman, visoki saradnik organizacije "Odbrambeni prioriteti".

Za to vreme, Niki Hejli ima 46 godina, pa se mnogi posmatrači slažu da verovatno ne napušta zauvek političku scenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG