Linkovi

"SAD spremne i naoružane ako Asad opet upotrebi hemijsko oružje"


Niki Hejli, ambasadorka SAD u UN
Niki Hejli, ambasadorka SAD u UN

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli upozorila je da su "SAD spremne i naoružane" da napadnu Siriju ako predsednik Bašar al Asad ponovo upotrebi hemijsko oružje.

Hejli je to rekla na sednici Saveta bezbednosti UN u subotu, dan pošto su SAD, Britanija i Francuska izvele zajedničke udare u Siriji. Sednica Saveta bezbednosti zakazana je na zahtev Rusije.

"Uvereni smo da smo onesposobili program hemijskog oružja sirijskog režima. Spremni smo da održimo ovakav pritisak ako nas sirijski režim bude iskušavao", rekla je Hejli. "Ako režim u Siriji ponovo upotrebi otrovan gas, SAD su spremne i naoružane", poručila je američka ambasadorka u UN.

Odbijen predlog Rusije

Savet bezbednosti UN odbacio je predlog Rusije da se osudi napad SAD, Britanije i Francuske u Siriji, pošto su za taj ruski predlog glasale samo Kina i Bolivija.

Sednica Saveta bezbednosti, na zahtev Rusije, je održana peti put otkad se dogodio napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi. SAD, Francuska i Britanija ispalile su 105 raketa kojima su gađale postrojenja za izradu hemijskog oružja.

"Zašto niste čekali na rezultate istrage na koju ste pozivali?", upitao je ruski ambasador Vasilij Nebenzija posle glasanja. Optužio je SAD, Britaniju i Francusku za "flagrantno zanemarivanje međunarodnog prava".

"Nadam se da će se glave ohladiiti i da je to to", rekao je Nebenzja.

Istražiteji Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja su stigli u Siriju i trebalo bi da istraže navode o hemijskom napadu 7. aprila. Rusija i Sirija tvrde da nema dokaza o takvom napadu.

Tokom sednice SB UN, SAD, Francuska i Britanija su branile vojnu intervenciju kao legalnu.

Generalni sekretar UN Antiono Gutereš apelovao je na sve strane da se "uzdrže u ovim opasnim okolnostima i da izbegnu bilo kakve akcije koje mogu da dovedu do eskalacije situacije i dodatno pogoršaju patnju sirijskog naroda".

Osam zemalja glasalo je protiv ruskog nacrta rezolucije, dok su Peru, Kazahstan, Etiopija i Ekvatorijalna Gvineja bile uzdržane.

Savet bezbednosti nije uspeo ranije da usvoji nacrt rezolucije o hemijskom oružju u Siriji, jer je Rusija stavila veto na američki predlog.

Francuska, SAD i Britanija planiraju da podnesu nacrt rezolucije o uništavanju sirijskog hemijskog naoružanja i prekidu vatre u Siriji, kako bi se pronašlo političko rešenje, rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr.

XS
SM
MD
LG