Linkovi

Niki Hejli: Predsednik još nije odlučio o udaru na Siriju


Inspektori Organizacije za zabranu hemijsko oružja doputovali su u Siriju i treba da u subotu počnu da prikupljaju uzorke u Dumi, mestu gde je nedavno, prema navodima, izvršen hemijski napad za koji zapad krivi snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Inspektori će prikupiti uzorke iz životne sredine, kao što je tle i biomedicinske uzorke uključujući krv žrtava, koji će biti upućeni u laboratoriju organizacije ali ona sama neće donositi zaključak ko je odgovoran za napad. Zadatak OPCW-a je samo da utvrdi da li se hemijski napad dogodio.

Najmanje 40 osoba je poginulo a stotine su se razbolele posle prošlonedeljnog napada u Dumi u istonoj Guti u predgrađu Damaska. Sirija poriče da je koristila hemijsko oružje.

TV mreža NBC Njuz javlja da je američka vlada dobila uzorke krvi i urina sa mesta napada koji su testirani pozitivni na hemijsko oružje.

Usred ruskog upozorenja da bi moglo da dođe do vojnog sukoba sa SAD zbog Sirije, američki predsednik Tramp sazvao je svoj Savet za nacionalnu bezbednost da razmotri američki odgovor na nedavni hemijski napad.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli
Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli

O situaciji u Siriji u petak je, na zahtev Rusije, u Njujorku raspravljao i Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija, na sednici na kojoj su ambasadori zapadnih zemalja s jedne i Rusije s druge strane ponovo razmenili oštre reči.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija izložile su argumente za vojnu akciju protiv Sirije, iako je američka ambasadorka Niki Hejli upozorila da se "takve odluke ne donose na prečac".

Hejli je rekla da su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada, prema proceni Sjedinjenih Država, upotrebile hemijsko oružje najmanje 50 puta tokom sedmogodišnjeg sukoba.

“Naš predsednik još nije donio odluku o mogućoj akciji u Siriji. Međutim, ako Sjedinjene Države i naši saveznici odluče da djeluju u Siriji, to će biti urađeno u odbrani principa u pogledu kojeg smo svih saglasni”, poručila je Hejli i dodala da će sve zemlje i ljudi biti ugroženi ako Asadu bude dozvoljeno da normalizuje upotrebu hemijskog oružja.

Francuski ambasador Fransoa Delatre istakao je da je sirijski režim dostigao "tačku bez povratka" i da će Francuska preuzeti svoj deo odgovornosti za okončanje "neprihvatljive pretnje po našu kolektivnu bezbednost".

Ruski ambasador Vasilij Nebenzija optužio je Sjedinjene Države, Francusku i Britaniju da su samo zainteresovani za zbacivanje s vlasti sirijskog predsednika i suzbijanje Rusije.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija

"I dalje pratimo opasne vojne pripreme za nelegalnu upotrebu sile protiv suverene države što bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava. Pozivamo lidere tih država da odmah preispitaju svoje poteze”, rekao ruski diplomata.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je pak sve da djeluju odgovorno u ovim, kako je ocenio, opasnim uslovima. Upozorio je da sve veće tenzije i nemogućnost da se postigne kompromis prete da dovedu do vojne eskalacije.

Rusija je od 2011. godina uložila veto na 12 rezolucija Saveta bezbednosti o Siriji.

Moskva je u petak otišla korak dalje i optužila Britaniju da je iscenirala lažni hemijski napad. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je Britanija izvršila pritisak na Bele šlemove, volontere i aktiviste u da isceniraju napad. London je optužbe odbacio kao "bezočnu laž".

The Russian military, Konashenkov said, has "proof that testifies to the direct participation of Britain in the organizing of this provocation." Britain has dismissed the accusation as a "blatant lie."

Vašingtonu još nema jasnih vojnih planova za eventualni napad. Nakon upozorenja da rakete dolaze, američki lider je očigledno odložio donošenje konačne odluke o mogućoj vojnoj akciji dok nastavlja da razgovara sa saveznicima. Bela kuća je posle sastanka predsednika Trampa sa timom za nacionalnu bezbjednost u četvrtak saopštila da se i dalje razmatraju obaveštajni podaci, i da se SAD konsultuju sa partnerima i saveznicima.

Američki zvaničnici priznaju da postoji rizik od vojne eskalacije, s obzirom na to da obe zemlje imaju trupe u Siriji, ali i poručuju da se neće tolerisati upotreba hemijskog oružja protiv sirijskih civila. Pojedini analitičari ističu da je veoma jasno da će SAD, Francuska i Britanija napasti i predviđaju da bi to moglo da se dogodi u narednih nekoliko dana i da će vjerovatno trajati samo jednu noć.

XS
SM
MD
LG