Linkovi

SAD: Uzrok nasilja Hamas, a ne ambasada


Američka ambasadorka Niki Hejli govori na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciju u Gazi, 15. maj 2018.
Američka ambasadorka Niki Hejli govori na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciju u Gazi, 15. maj 2018.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je u utorak da je Izrael bio "uzdržan" u odgovoru na smrtonosne sukobe sa Palestincima na granici sa Gazom i optužila Hamas za nasilje.

"Teroristi iz Hamasa su poslednjih dana, uz podršku Irana, podsticali napade na izraelske bezbednosne snage i infrastrukturu", ustvrdila je Hejli na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Gazi.

Hejli je takođe odbacila navode da je povod za nasilje bilo otvaranje američke ambasade u Jerusalimu u ponedeljak.

"To ni na koji način ne podriva izglede za mir. Ipak, pojedini smatraju da je to uzrok nasilja. Međutim, treba se podsetiti da je teroristička organizacija Hamas podsticala nasilje godinama, dugo pre nego što su Sjedinjene Države odlučile da presele ambasadu", istakla je američka ambasadorka.

Takođe je dodala da ambasada "odražava volju američkog naroda " i "naše suvereno pravo da odlučujemo o njenoj lokaciji".

Nikolaj Mladenov (arhivski snimak)
Nikolaj Mladenov (arhivski snimak)

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces Nikolaj Mladenov je u obraćanju članicama saveta iz Jerusalima poručio da nema opravdanja za ubistva.

"Ko može da uteši majku ubijenog deteta? Ko? Pozivam sve da mi se danas pridruže u najsnažnijoj osudi poteza koji su doveli do gubitka velikog broja života u Gazi", naglasio je Mladenov.

Takođe je dodao da "Izrael ima odgovornost da "reguliše upotrebu sile" ako ne postoji pretnja smrti ili ozbiljne povrede i da mora da "srazmerno" štiti svoje granice i istraži svaki incident koji je doveo do gubitka života.

Mladenov je pozvao Hamas da ne koristi proteste za provokacije, uz poruku da "ne smije da se krije među demonstrantima i rizikuje živote civila".

Mnogi saveznici Sjedinjenih Država, kao i neprijatelji, izražavaju kriticizam spram odluke SAD da otvori svoju ambasadu u Jerusalimu u ponedeljak, tvrdeći da će to povećati tenzije na Bliskom istoku.

Portparol britanske premijerke, Tereze Mej, rekao je: "Ne slažemo se sa odlukom SAD da premesti ambasadu u Jerusalim i prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela", pre postizanja konačnog mirovnog sporazuma na Bliskom istoku.

Ćerka predsednik SAD Donalda Trampa, Ivanka (levo) i sekretar za finansije SAD Stiv Mnučin otkrivaju inauguracionu ploču tokom ceremonije otvaranja nove Ambasade SAD u Jerusalimu, 14. maja 2018.
Ćerka predsednik SAD Donalda Trampa, Ivanka (levo) i sekretar za finansije SAD Stiv Mnučin otkrivaju inauguracionu ploču tokom ceremonije otvaranja nove Ambasade SAD u Jerusalimu, 14. maja 2018.

Francuski predsednik Emanuel Maktron osudio je u ponedeljak nasilje u Gazi, gde su izraelski vojnici ubili više od 50 palestinskih civila u sukobima na granici. Makron je rekao da je "više puta upozoravao na posledice" odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U izjavi iz Makronovog kabineta kaže se da je on razgovararao sa jordanskim kraljem Abdulahom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u ponedeljak i da planira razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u utorak.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je protivljenje Moskve američkom potezu. "Čvrsto verujemo da je neprimereno jednostrano menjati odluke međunarodne zajednice na ovakav način", rekao je.

Mnogi arapski lideri osudili su potez, dok ga je libanski premijer Sad Hariri nazvao "provokativnim", a iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif opisao ga kao "danom velike sramote".

Palestinci trče u zaklon od suzavca koji su ispalile izraelske snage u blizini granice sa Pojasom Gaze, istočno od grada Gaze, 14. maja 2018.
Palestinci trče u zaklon od suzavca koji su ispalile izraelske snage u blizini granice sa Pojasom Gaze, istočno od grada Gaze, 14. maja 2018.

Saudijska Arabija osudila je izraelsku pucnjavu protiv Palestinaca u Gazi, ali nije pomenula otvaranje ambasade SAD.

"Saudijska Arabija snažno osuđuje vatru koju su izraelske okupacione snage otvorile na nenaoružane palestinske civile, ostavivši desetine mrtvih i ranjenih", rekao je portparol saudijskog ministarstva spoljnih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je tokom posete Londonu da je premeštanje ambasade "vrlo, vrlo nesrećan porez" i da diskvalifikuje Sjedinjene Države kao medijatora u bliskoističnom mirovnom procesu.

Turska vlada saopštila je da opoziva ambasadora u Sjedinjenim Državama "na konsultacije" zbog premeštanja ambasade SAD. Takođe je opozvala svog ambasadora iz Izraela, usled onoga što naziva "masakrom" nad Palestincima na granici Gaze.

Turska je takođe sazvala hitan sastanak Organizacije za islamsku saradnju (OIC), svetskog najvećeg tela većinski muslimanskih nacija. Erdogan želi da se sastanak održi u petak. U odgovoru hiljadama ljudi koji su izašli na ulice Istambula u ponedeljak, Erdogan je obećao da će održati propalestinski miting u petak, nakon sastanka OIC.

Kuvajt je takođe osudio nasilje u Gazi i zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u utorak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG