Linkovi

Američka ambasadorka u UN podnela ostavku


Niki Hejli i predsednik Tramp danas u Ovalnoj kancelariji
Niki Hejli i predsednik Tramp danas u Ovalnoj kancelariji

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli podnela je ostavku i napustiće položaj na kraju godine. Ona je formalno objavila tu odluku u Ovalnoj kancelariji Bele kuće, zajedno sa predsednikom Trampom. Novinarima je rekla da nema „privatnih razloga“ za ostavku i da ne planira da se kandiduje na predsedničkim izborima 2020.

Bivša guvernerka Južne Karoline izjavila je da je posle osam godina javne službe zaključila da je došlo vreme da se povuče.

"Bila sam guvernerka šest godina - imali smo uragan, strahovite poplave, pucnjavu u crkvi, pucnjavu u školi, a onda sam se dve godine bavila Rusijom, Iranom i Severnom Korejom. Bilo je to osam intenzivnih godina, a ja verujem u ograničene mandate. Mislim da morate da budete dovoljno nesebični da znate kada je vreme da napustite položaj i prepustite posao nekom drugom“.

Hejli, čiji su roditelji imigranti iz Indije, jedna je od šest žena u Trampovom kabinetu. Rekla je da joj je bila „životna čast“ da predstavlja SAD u UN. Takođe je hvalila predsednika Trampa i pokušala da zaustavi spekulacije da bi mogla da mu bude stranački rival na predsedničkim izborima 2020.

„Ne, neću se kandidovati 2020. Mogu da vam obećam da ću voditi kampanju za ovog predsednika“.

Predsednik Donald Tramp rekao je da mu je Hejli pre oko šest meseci najavila da želi predah od javne službe, a imao je samo reči hvale za njen rad.

„Ona je obavila fantastičan posao, zajedno smo obavili fantastičan posao, rešavali mnoge probleme, taj proces još traje. Severna Koreja je bila ogroman problem a sada se dobro napreduje. Govorim i u ime državnog sekretara Majka Pompea koji ima najlepše moguće mišljenje o Niki. Žao nam je da vas izgubimo. Nadamo se da ćete se vratiti u administraciju, možda u drugačijem kapacitetu, birajte gde“.

Tramp je najavio da će u naredne dve do tri nedelje izabrati naslednika Hejli, navodeći da bi mnogi želeli da obavljaju njen posao i da je sada to mnogo “glamuroznija pozicija” nego što je bila pre nekoliko godina.

Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi, održanoj 15. maja 2018 (Foto: AP/Mary Altaffer)
Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi, održanoj 15. maja 2018 (Foto: AP/Mary Altaffer)

U Ujedinjenim Nacijama, Niki Hejli je energično zastupala stavove Trampove administracije o Iranu i snažan pro-izraelski pristup. Često je bila lojalna predsedniku, ali je u nedavnom autorskom članku za "Vašington post" priznala da se ponekad ne slaže sa njim, ističući da svoja neslaganja iznosi - njemu direktno.

Hejli je bila protivnica predsednika Trampa u predsedničkoj trci 2016. a kada je izašla iz trke podržala je senatora Marka Rubija. Vest o njenoj ostavci iznenadila je međunarodne diplomate i izazvala potres u Vasingtonu, mesec dana uoči kongresnih izbora.

XS
SM
MD
LG