Linkovi

UN odbacile Trampovu odluku o Jerusalimu


Američka ambasadorka u UN Niki Hejli
Američka ambasadorka u UN Niki Hejli

Generalna Skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se odbacuje američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela sa 128 glasova za, 9 protiv I 35 uzdržanih. Rezolucija nije obavezujuća, ali ima morlanu težinu I pokazuje raspoloženje većine u međunarodnoj zajednici.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli prethodno je upozorila da će glasanje odlučiti o tome “kako će SAD gledati na zemlje koje ih ne poštuju u UN”.

“SAD će zapamtiti ovaj dan u kojem su napadnute u Generalnoj skupštini UN zbog odluke koju su donele kao suverena država. Setićemo se toga kada nas budu zvali da ponovo damo najveći doprinos UN. Setićemo se toga I kada nas mnoge zemlje budu zvale da im pomognemo novcem ili uticajem”, rekla je Niki Hejli pre nego što je rezolucija usvojena.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je odlučio da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela I presele svoju ambasadu tamo, što je velika promena u američkoj politici prema toj zemlji.

Pre Generalne skupštine, Savet bezbednosti UN je usvojio rezoluciju kojom se “duboko žali zbog odluke o status Jerusalima”, a za koju je glasalo 14 od 15 članica Saveta bezbesdnosti osim SAD koje su uložile veto I sprečile njeno usvajanje.

XS
SM
MD
LG