Linkovi

Dve Koreje povezane putem preko demilitarizovane zone


Južnokorejski vojnici stoje na Erouhed ridžu, mestu borbu u Korejskom ratu, dok se taktički put gradi preko demilitarizovane linije u Čeorvonu, Gangvon pokrajina, u Južnoj Koreji, 22. novembra 2018.

Severna i Južna Koreja povezale su put koji vodi preko njihovih granica po prvi put u poslednjih 14 godina, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Seulu u četvrtak, što je poslednji gest pomirenja među susedima.

Zemljani put, koji se ceo nalazi u Demilitarizovanoj zoni (DMZ) koja deli poluostrvo, biće u upotrebi za zajedničke operacije naredne godine, koje bi trebalo da uklone ostatke iz Korejskog rata 1950-53.

Dvanaest metara široka konsturkcija rute u Čeorvonu, u blizini središne tačke DMZ-a, jedan je od nekoliko koraka dogovorenih tokom samita u Pjingjangu između južnokorejskog predsednika Mun Đae Ina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u septembru.

Susedi su se takođe obavezali da će ukloniti bunkere i oružje iz pograničnog sela primirja, Panmunjoma.

Različiti pristupi Severu

Seul i Vašington imaju sve različitije pristupe nuklearno naoružanom Severu.

Pomirljivi Mun sprovodi politiku angažovanosti sa svojim izolovanim susedom, dok SAD insistiraju na tome da pritisak na Pjongjang bude održan sve do završetka denuklearizacije.

Na fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane u Seulu u četvrtak vide se južnokorejski vojnik i njegov severnokorejski kolega kako učestvuju u radovima na putu držeći se za ruke, dok druge kolege gledaju.

"Istorijski je važno za Sever i Jug da otvore nove prelaze i zajednički se angažuju u operacijama pronalaženja posmrtnih ostataka poginulih u ratu na mestu na kome su vođene najteže borbe tokom rata", kaže Ministarstvo.

Teško utvrđena granica

Uprkos svom imenu, oblast oko DMZ jedna je od najutvrđenijih mesta na svetu, prošarana minskim poljima i bodljikavim žicama.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, naglasio je ove nedelje da Vašington želi da se "uveri da mir na poluostrvu i denuklearizacija Severne Koreje ne zaostaju iza napretka u međusobnim odnosima između dve Koreje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG