Linkovi

Južna Koreja čeka pojašnjenje Trampove odluke o manevrima


Američki brodovi učestvuju u vojnim manevrima sa Južnom Korejom (arhivski snimak)

Samit u Singapuru završen je u utorak dogovorom SAD i Severne Koreje o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Međutim, u zvaničnom, potpisanom sporazumu sa samita ne pominje se nešto što je, po svemu sudeći, postalo udarna vest. Predsednik Tramp je u više navrata izrazio spremnost da obustavi zajedničke vojne manevre, ili kako ih je nazvao „ratne igre“, između SAD i Južne Koreje. Američki saveznici i pripadnici oružanih snaga sada očekuju dodatno pojašnjenje Trampove odluke, koja je izazvala različite reakcije vojnih eksperata.

Istorijski trenutak u Singapuru… Predsednik Tramp razgovarao je sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom a kako je rekao saradnici Glasa Amerike Greti Van Sasteren, želi da okonča zajedničke vojne vežbe Vašingtona i Seula koje se održavaju već decenijama.

Povući ćemo se iz zajedničkih vežbi, koje koštaju mnogo. Pod jedan - one su veoma provokativne i ja želim to da uradim, a mislim da su oni veoma srećni zbog toga, jer su one provokacija. Isto tako su koštale bogatstvo. I nećemo to raditi, sve dok pregovaramo s dobrim namerama i poverenjem”.

Pojedine eksperte je iznenadilo kada su čuli da američki predsednik opisuje zajedničke vojne manevre na isti način kako ih opisuju Kina i Severna Koreja.

“On sam ih je nazvao “provokativnim”, što mislim da nijedan američki predsednik u istoriji nije učinio. Uvek su smatrane i nazivane “odbrambenim”, ističe Kajl Ferier sa Američkog ekonomskog instituta za Koreju.

Južna Koreja, po svemu sudeći, nije očekivala ovakvu odluku a vladin portparol je saopštio: “Moramo da saznamo tačno značenje ili namere komentara predsednika Trampa.”

Portparol američke vojske u Koreji rekao je novinarima da nisu dobili “nikakve nove smernice o daljem sprovođenju ili prestanku vojne obuke”, te da će vojska nastaviti sa uobičajenim aktivnostima dok ne dobije zvanično naređenje da promeni način operisanja.

Neki vide Trampovu odluku da zaustavi vojne vežbe kao korak nazad I ustupak.

“Pre nekoliko meseci, Kim Džong Un je objavio saopštenje u kojem je u suštini naveo da razume opravdanost, pravnu opravdanost potrebe da se održavaju te vežbe. A sada, nekoliko meseci kasnije, predsednik Tramp kaže – 'ne, ukinućemo vežbe.' To je veliki preokret bez nekog velikog truda sa severnokorejske strane”, kaže Kajl Ferier iz Američkog ekonomskog instituta za Koreju.

Drugi se ne slažu, pozdravljajući Trampovu odluku kao smeo prvi korak ka krajnjem cilju denuklearizacije.

“Ako to preduzmemo, a to je samo pauza, nije ustupak, bukvalno ništa ne dajemo. Jednostavno ne preduzimamo akciju ali ujedno nastavljamo sa obukom vojnika i naši se kapaciteti ne smanjuju. Ali ako to može da dovede do smanjenja pretnje i, na kraju, eventualno do mirovnog sporazuma, to je definitivno u interesu Amerike”, smatra Danijel Dejvis, potpukovnik Američke armije u penziji iz organizacije Defense Priorities.

U Južnoj Koreji stacionirano je 28.500 američkih vojnika ali samo mali deo, oko 3.500 njih sačinjava jednu američku borbenu brigadu na poluostrvu. Dejvis smatra da bi Tramp mogao da ode tako daleko da potencijalni transfer tih vojnika iskoristi kao adut u daljim pregovorima.

“Šta je uopšta svrha svih tih vojnika? Svrha je naša zaštita. Ali ako uklanjanje tih trupa može da bude komponenta u tome da dobijemo još veći stepen zaštite onda je to nešto što treba da se ozbiljno razmotri”, kaže Dejvis.

Za sada, svaka promena broja američkih vojnika na poluostrvu ostaje na pregovaračkom stolu, dok Tramp čeka da Kim preduzme vidljive korake ka denuklearizaciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG