Linkovi

Jevtić: Kompromisno rešenje - pitanje svih pitanja


Jevtić: Kompromisno rešenje - pitanje svih pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Jevtić: Kompromisno rešenje - pitanje svih pitanja

Stav Vašingtona je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da za rešavanje pitanja Kosova ne postoje nikakvi vremenski rokovi - rekli su za Glas Amerike predstavnici Srpske liste, koji su se u Stejt departmentu sastali sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom.

Sastanak je trajao duže od uobičajenog, oko jedan sat, i kako su preneli predstavnici Srpske liste, bio je otvoren i produktivan. Razgovaralo se o odnosu Srba i Albanaca posle najnovijih incidenata na Kosovu, a predstavnici Srpske liste ističu da su SAD zainteresovane za dugoročno rešenje. Ipak, nisu otkrili da li im je u Stejt departmentu sugerisano kakvo bi to rešenje trebalo da bude.

"To je pitanje svih pitanja, oko toga šta to konačno kompromisno rešenje treba da sadrži, ako hoćete tako da formulišem. I na to pitanje trenutno nema konkretnog odgovora, a odgovor se može dobiti samo kroz dijalog. Niko vam danas ne može reći, ni ovde, niti bilo gde, 'e ovo će biti kompromisno rešenje'... Sve se svodi na nivo spekuliacija, a ono što jeste činjenica je da je stav i naših sagovornika ovde u Vašingtonu i prethodno u Berlinu, da je kompromisno rešenje moguće postići kroz proces dijaloga i nikako drugačije. Način na koji će se dijalog odvijati, tu ima nekoliko predloga da se odvija na dva nivoa - visokopolitičkom i lokalnom, to je nešto što će se verovatno naćikao predlog u budućnosti“, rekao je za Glas Amerike Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste, ali i potpredsednik Vlade Kosova.

Predstavnici Srpske liste takođe su nagovestili da bi dijalog Beograda i Prištine u Brisleu trebalo da se nastavi krajem meseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG