Linkovi

Otkriven spomenik palim vojnicima KFOR


Spomenik stradalim vojnicima KFOR-a
Spomenik stradalim vojnicima KFOR-a

U centru Prištine u utorak je otkrivena spomen ploča sa imenima 158 vojnika KFOR-a koji su izgubili svoje živote tokom službe na Kosovu. Ploču su otkrili pomoćnik zamenika generalnog sekretara NATO Džon Manza i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Na spomeniku vojnicima KFOR-a postavljenom na trgu Majke Tereze u centru Prištine na engleskom, albanskom i srpskom jeziku piše “U znak sećanja na muškarce i žene koji su služili sa svojim partnerima u KFOR-u i dali život kao rezultat njihove službe. Odajemo počast i podsećamo njihovu žrtvu”.

"Kao što znate, NATO predvodio mirovnu misiju od 12. juna 1999.godine što je 19 godina. Na osnovu mandata koji proizilazi iz Rezolucije 1244, KFOR će i dalje nastaviti u obezbeđivanju mira i stabilnosti kao i slobode kretanja. U ime generalnog sekretara dozvolite mi da izrazim zahvalnost za ovaj spomenik", kazao je pomoćnik zamenika generalnog sekretara NATO Džon Manza.

Otkrivanje spomenika vojnicima KFOR-a
Otkrivanje spomenika vojnicima KFOR-a

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da će Vlada Kosova zauvek biti zahvalna NATO-u i KFOR-u.

"Mi smo ljudi koji izražavaju zahvalnost, ne zaboravljamo prošlost i želimo imati sigurnu budućnost. Kosovo traži članstvo u NATO-u, organizaciju vojske mira, da pomaže ne samo sebi i regionu, već svuda i gde god je potrebno. Kosovo je spremno da doprinese bezbednosti i miru u svetu. Ovaj spomenik je simbol koji je Kosovo podiglo u znak poštovanja za pale vojnike. Pozdravljamo stalno prisustvo KFOR-a na Kosovu. Sloboda je naša zajednička vrednost za Kosovo i njegove saveznike", rekao je Haradinaj.

Nakon završetka rata 1999. godine, u sastavu KFOR-a bilo je preko 50.000 vojnika, a danas ova vojna misija NATO-a na Kosovu broji 4.000 vojnika.

"Danas kosovske institucije odaju počast palim vojnicima KFOR-a koji su se žrtvovali za ljude Kosova. U ime svih vojnika koji su služili u KFOR-u od 1999. godine, želeo bih da izrazim iskrenu zahvalnost za ovaj spomenik”, kazao je na ceremoniji otkrivanja spomen-ploče komandant KFOR-a Salvatore Kuoći.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i članovi porodica vojnika KFOR-a koji su izgubili svoje živote.

XS
SM
MD
LG