Linkovi

Raseljeni Srbi na Brezovici deveti dan bez struje


Kolektivni centar "Junior" na Brezovici
Kolektivni centar "Junior" na Brezovici

Četiri kolektivna centra na Brezovici u kojima živi oko 200 raseljenih Srba, među kojima je više od dvadesetoro dece, već deveti dan su bez struje, jer im je isključena zbog duga od 47.000 evra. Opština Štpce i Ministarstvo za zajednice i povratak nisu uspeli da u razgovoru sa nadležnima u Kosovskoj elektro distibuciji (KEDS) reše ovaj problem i tvrde da pojedini stanovnici ovih centara izbegavaju plaćanje računa i time ugoržavaju one koji plaćaju.

Neda Ilić iz Prizrena, u bivšem hotelu "Junior", koji je u poslednjih 19 godina jedan od kolektivnih centara za raseljene, živi sa suprugom i dvoje dece od 1999. godine, kada je - kako kaže - proterana iz svog grada.

Raseljeni Srbi na Brezovici deveti dan bez struje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Prema njenim rečima raseljeni u kolektivnim centrima su se više puta u proteklih skoro 20 godina suočavali sa isključenjima struje, a poslednji put to se dogodilo pre devet dana, zbog duga od 47.000 evra, za utrošenu električnu energiju od 2015. godine, u sva četiri kolektivna centra na Brezovici. Ona tvrdi da je to nerealno visok iznos.

"Taj dug koji oni nazivaju od 47.000 evra, to je dug obračunt na ime industrijske struje. Kao što sami vidite, ovo su kolektivni centri gde žive raseljena lica iz Prizrena, Uroševca i ostalih mesta. Ništa ne proizvodimo, mi nismo firma koja nešto proizvodi da bi se naplaćivala industrijska struja", rekla je Neda Ilić za Glas Amerike.

Traže da platimo za nešto što nismo potrošili

Komesarijat za izbeglice i raseljena lica Vlade Republike Srbije svakoj porodici u ovim kolektivnim centrima plaća utrošenu elektirčnu energiju do 330 kilovata, a stanari su dužni da doplaćuju prekoračenja. Neda Ilić tvrdi da raseljeni to pravilo poštuju.

"Svaku razliku, svako prekoračenje, mi kao raseljena lica, stanovnici hotela, sva četiri hotela plaćamo uredno. Znači bez zakašnjenja, možda se pojavi neki mali dug, ali mi to anulirmo na vreme. Oni traže da mi platimo taj iznos, 47.000 za nešto što nismo potrošili, što nismo proizveli, mi to ne možemo da platimo".

U četiri kolektivna centra na Brezovici živi najviše raseljenih lica iz Uroševca i Prizrena. Isključenje struje im je - kako kažu - dodatno pogoršalo, ionako već veoma loše uslove za život.

"Zamrzivači su prazni, sve je pobacano, namirnice nemamo ništa, sada moramo da se snalazimo, da se krpimo tako dan za dan, da kupujemo na malo", kaže Srećko Milosavljević, raseljeno lice iz Uroševca, koji trenutno živi u kolektivnom centru "Smederevka" na Brezovici.

Stanovnici kolektivnog centra "Lahor" na Brezovici
Stanovnici kolektivnog centra "Lahor" na Brezovici

Roksanda Jevtić, raseljena iz Prizrena, koja od 1999. živi u kolektivnom centru "Lahor" dodaje:

"Živimo u teškim uslovima. Nemamo toplu vodu, a sada nas ovo dodatno opterećuje što smo bez struje. Evo danas je deveti dan i niko nije došao da nas obiđe i da nam kaže neku lepu reč, da nam da volju za život".

Zamenik gradonačelnika Štrpca Ivica Tanasijević za Glas Amerike kaže da je ova opština zajedno sa ministarstvom za zajednice i povratak pokušala da ovaj problem reši sa nadležnima u Kosovskoj elektro distribuciji ( KEDS ), ali da u tome nisu uspeli. On tvrdi da pojedini stanari ne izmiruju svoje račune za utrošenu električnu energiju i time ugrožavaju ostale koji plaćaju struju.

"Dok se taj dug ne plati, nažalost iz KEDS-a su striktni - neće uključiti električnu energiju. Činjenica je da tamo živi veliki broj raseljenih lica, isto tako je činjenica da dobar deo tih lica jeste u stanju da pokrije taj dug, jer su radno angažovani. Međutim, oni nisu izmirivali svoje obaveze, nisu savesno koristili električnu energiju. I pored toga, činjenica je da dobar deo tih ljudi jeste pokrivao svoj dug, međutim i oni i dalje pate zbog onih koji nisu izmirivali svoje obaveze", kaže Tanasijević.

Iz opštine Štrpce i Ministarstva za zajednice i povratak poručuju da će pokušati da u narednim danima pronađu kompromisno rešenje za ovaj problem, ali da neće, kako navode, ponovo stvarati lagodnu situaciju za one neodgovorne i sebične korisnike kolektivnih centara koji ne izmiruju svoje obaveze.

Predviđeno je da u oktobru bude završena izgradnja zgrada u Štrpcu za reaseljene iz svih kolektivnih centara na Brezovici, kada će ovi centri i biti zatvoreni.

XS
SM
MD
LG