Linkovi

KFOR spreman da pomogne u istrazi ubistva Olivera Ivanovića


Salvatore Kuoći, komandant KFOR-a
Salvatore Kuoći, komandant KFOR-a

Komandant KFOR-a Salvatore Kuoći rekao je u emisiji Slobodno srpski da KFOR ne učestvuje u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali da je spreman da se uključi ako se to od ove vojne misije zatraži. Kuoći je kazao da je u bezbednosnom smislu za čitav region veoma važno da se ovo ubistvo rasvetli.

“KFOR nije nikad bio uključen u istragu u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Naravno, ako se tako nešto traži od nas, mi ćemo učestvovati u tome i bićemo otvoreni da pružimo svu moguću pomoć koju kosovske institucije trebaju, da bi rešile ovaj slučaj. Za sada, znamo da se ulažu napori i od strane EULEX-a da se pomogne i pruži najbolja praksa i iskustvo na rešavanju ovog slučaja. Mislimo da je od velike važnosti da se pronađu počinioci ovog ubistva, pošto je to nešto što bi trebalo rešiti zbog bezbednosti čitavog regiona i da se takođe garantuje sprovođenje i funkcionisanje zakona i na severu Kosova”.

Kuoći je precizirao da KFOR do sada nije dobio nikakav zahtev za pomoć u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića i da je ubeđen da tužilaštvo i policija aktivno rade na pronalaženju dokaza i rešavanju tog slučaja.

“Ono što je značajno i što bih ja predložio je da Beograd i Priština rade zajedno na rešavanju tog slučaja, pošto smatramo da je to nešto što je važno i za bezbednost i izgradnju poverenja u institucije”.

“Incidenti na Kosovu nisu novost - situacija stabilna”

Bezbednosna situacija na čitavom Kosovu je po rečima Kuoćija mirna i stabilna i da u tom pogledu nema većih razlika između juga i severa Kosova.

“Nema znakova ili dokaza o bilo kakvom riziku ili nekom nasilnom događaju za bilo kog građanina na Kosovu. Međutim, ako bude bilo kakvog upozorenja za narušavanje bezbednosne situacije, KFOR je spreman da preduzme sve mere da bi Kosovo bilo sigurno, naravno u koordinaciji sa kosovskom policijom i EULEX-om, radi dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu”.

Govoreći o brojnim incidentima u proteklih mesec dana u kojima su žrtve bili Srbi i njihova imovina, Kuoći je kazao da je situacija za sada pod kontrolom.

“Mi vršimo istragu u vezi sa ovim slučajevima i izgleda da je broj na nivou slučajeva koje smo imali ranije. Procenjujemo da li su ovi slučajevi etnički motivisani ili ne. Kosovska policija takođe vrši istragu o ovim slučajevima i ja lično mislim da ovi događaji ne predstavljaju pretnju za bezbednost Kosova, iako doprinose povećanju tenzija. Mi računamo na svakoga u regionu da pokaže umerenost, zato što je u ovom trenutku veoma značajno da ne bude eskalacije u tom smislu. Do sada sve je bilo u redu, tako da ne želimo da bilo koji incident bude korišćen ili zloupotrebljen da bi povećao tenzije. Pratimo stanje u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom, a takođe i sa EULEX-om, da bi imali procenu situacije i izbegnemo da ona preraste u nešto veće”.

“Osiromašeni uranijum iz 99.godine nije pretnja po zdravlje ljudi”

Govoreći o eventualnim posledicama NATO bombardovanja i osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi Koući je kazao da se nezavisna komisija NATO-a bavila ovim pitanjem i da je utvrdila da nema direktne kontinuirane pretnje po zdravlje ljudi

“To pitanje je bilo postavljano nekoliko puta ranije i NATO shvata veoma ozbiljno pitanja u vezi sa životnom sredinom. Jedan poseban odbor je 2001. godine zaključio da nema kontinuiranog uticaja od upotrebe osiromašenog uranijuma. Program UN-a za životnu sredinu je obavio istu procenu, tako da je to zvaničan stav i ono šta NATO može zvanično da kaže u vezi sa osiromašenim uranijumom”.

„Rezolucija 1244 biblija za KFOR“

Komandant KFOR-a je ponovio stav NATO-a da bi transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova trebalo da se dogodi putem ustavnih promena. Na pitanje kakav će biti stav KFOR-a ako se transformacija izvrši putem zakona, a ne i kroz reformu ustava, Kuoći je kazao da će u bilo kom slučaju transformacije, KFOR preispitati svoju misiju.

“To će biti predmet odluke Severnoatlantske komisije, gde se naše članice okupljaju, koja će dati mišljenje o transformaciji. To je politički nivo i to će se desiti na nivou NATO-a. Dok se ne desi transformacija, ništa se neće promeniti. 1244 je naša biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promeniti”

“Kosovo da poštuje Zakon o zaštićenim zonama”

Salvatore Kuoći je, kako kaže, uveren da će se u slučaju izgradnje magistralnog puta u blizini Manastora Visoki dečani poštovati Zakon o specijalnim zaštićenim zonama

“Mi smo svedoci odluke da put neće proći kroz zaštićenu zonu i imaće pravac na desno, jer je to poštovanje zakona Kosova. Dakle, svedoci smo da će se zakon na Kosovu poštovati i veoma smo sigurni da će se držati zakona, prema onome šta su izjavile institucije Kosova”.

Na pitanje kakva će reakcija KFOR-a biti ako se nastavi sa gradnjom puta u blizini manastira Visoki Dečani Kuoći je kazao da se to trenutno ne dešava i da čitava kako je kazao Međunarodna zajednica, a ne samo KFOR, rade na tome.

“Imamo i EU koja razmatra zaobilaznicu, a imamo i druge članove Međunarodne zajednice koji su veoma glasni po tom pitanju. Mogu vam reći da čitava Međunarodna zajednica posmatra tu epizodu, jer je to povezano sa poštovanjem zaštićenih zona i domaćih zakona, kao i shavatnja da ima mesta koja su specijalno zaštićena kada je u pitanju životna sredina. Uzimajući u obzir i to da je manastir baština UNESKO-a, onda je to veoma važno mesto, a smatram da i kosovske institucije treba da zaštite to mesto”, rekao je komandant KFOR-a Salvatore Kuoći u emisiji Slobodno srpski.

XS
SM
MD
LG