Linkovi

SAD prizemljuju avione, Italija oduzima imovinu ruskih oligarha


Jahta "Lejdi M", ruskog oliharga Alekseja Mordašova u italijanskoj luci (Foto: AP/Antonio Calanni)
Jahta "Lejdi M", ruskog oliharga Alekseja Mordašova u italijanskoj luci (Foto: AP/Antonio Calanni)

Američki Sekretarijat za ekonomiju u petak je preduzeo mere da prizemlji 100 aviona koji su nedavno leteli u Rusiju i za koje se veruje da su prekršili američke restrikcije na izvoz, uključujući i letelicu koju koristi ruski biznismen Roman Abramovič, prenosi agencija Rojters.

Na spisku se nalazi 99 Boingovih aviona ruskih putničkih i teretnih avokompaniija među kojma su: Aeroflot, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air and Aviastar-TU - kao i Abramovičev Gulfstream G650. To bi moglo dodatno da poremeti napore Rusije da nastavi neke međunarodne letove.

Sekretarijat za ekonomiju upozorio je kompanije i druge entitete širom sveta da se snabdevanjem gorivom, održavanjem, popravkom ili davanjem rezervnih delova ili usluga krše američke izvozne kontrole, dok kompanije mogu biti podvrgnute američkim pravnim merama koje bi mogle da obuhvate "značajnu zatvorsku kaznu, novčane kazne, gubitak izvoznih povlastica ili druge restrikcije".

Sekretarijat je u saopštenju naveo da taj potez snači da su "međunarodni letovi iz Rusije na tim letelicama u suštini prizemljeni".

Sekretarka za ekonomiju Đina Rajmonda je za Rojters navela da njena agencija "objavljuje spisak da bi se svetu poručilo da nećemo dozvoliti ruskim i beloruskim kompanijama i oligarsima da nekažnjeno putuju, kršeći naše zakone".

SAD, Kanada i veći deo Evrope zatvorili su vazdušni prostor za ruske avione, što je dovelo do otkazivanja većeg dela ruskih međunarodnih letova.

Zamenik sekretara za ekonomiju Don Grejvs rekao je da su američki potezi "izolovali Rusiju i Belorusiju i dodao:

"Nadam se da će današnja mera u to uveriti ruske biznise i oligarhe koji pokušavaju da nastave svoje operacije".

Rojters je ove nedelje preneo da ruske aviokompanije imaju nekoliko nedelja da pronađu alternativne snabdevače zabranjenih delova za avione ili da počnu da prizemljuju letelice iz bezbednosnih razloga. Američka kompanija Boing je ranije ovog meseca saopštila da će obustaviti isporuku delova, održavanje i tehničku podršku ruskim aviokompanijama.

U međuvremenu, Italija je zaplenila kompleks na mediteranskom ostrvu Sardinija, vredan 105 miliona evra, u vlasništvu ruskog biznismena Alekseja Mordašova, saopštio je u petak kabinet italijanskog premijera Marija Dragija.

Operacija je deo širih napora zapadnih zemalja da kazne bogate Ruse povezane sa predsednikom Vladimirom Putinom posle invazije na Ukrajinu.

To je drugi put ovog meseca da je u Italiji zaplenjena imovina Mordašova, navodno najbogatijeg Rusa. Policija je 4. marta zaplenila njegovu jahtu "Lady M", vrednu 65 miliona eura.

Bogastvo Mordašova procenjuje se na 29 milijardi dolara. Italijanska policija je protekle dve nedelje zaplenila vile i jahte, u vrednosti od više od 780 miliona dolara, sedmorice bogatih Rusa koji su sankcionisani posle ruskog napada na Ukrajinu.

Najskuplja je super jahta milijardera Andreja Meljničenka, vredna 530 miliona eura koja je zapljenjena u Trstu.

Kažnjeni su i Ališer Usmanov, Vladimir Soloviev, Genadij Timčenko, Oleg Sačenko, Petr Aven.

XS
SM
MD
LG