Linkovi

Milovac: Iza pridruživanja Crne Gore sankcijama Rusiji ne stoje konkretne akcije


Superjahta za koju se smatralo da pripada ruskom oligarhu Romanu Abramoviču usidrena u moru ispred Tivta, Crna Gora.
Superjahta za koju se smatralo da pripada ruskom oligarhu Romanu Abramoviču usidrena u moru ispred Tivta, Crna Gora.

Iako se Crna Gora pridružila svim ekonomskim i individualnim sankcijama EU protiv Rusije, u MANS-u kažu da je “samo pridruživanje EU u nametanju sankcijama Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu, prije svega politička odluka iza koje ne stoji bilo koja konkretna akcija”.

Dejan Milovac iz MANS-a, u razgovoru za Glas Ameriike, kaže da crnogorska Vlada, shodno usvojenom Zakonu o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, ima mogućnost da donese odluku i tako operacionalizuje sankcije EU prema Rusiji kojima se pridružila. Ukazuje da to, međutim, još nije urađeno.

“Samo pridruživanje EU u nametanju sankcijama Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu, je prije svega politička odluka iza koje ne stoji bilo koja konkretna akcija. Propisano je da tu odluku donosi Vlada na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, kao i da sadržina Odluke objašnjava što su obaveze pojedinih državn ih organa, ali i obaveze čitavog društva”, navodi Milovac.

Mi tu odluku još nemamo, prije svega zbog nedostatka komunikacije unutar same Vlade. Teško je licitirati da li je to pitanje političke volje ili nečeg drugog. Ono što, međutim, imamo kao konačan rezultat jeste da, osim deklarativnog i nekog političkog stava da se pridružujemo zahtjevima EU, mi na terenu nemamo konkretnu akciju “, kaže Milovac i ukazuje na posljedice takvog postupanja:

“To znači da ruski oligarsi, svi oni koji bježe od sankcija mogu i dalje u Crnoj Gori sakriti sredstva, prodati i kupiti nekretnine, otovriti nerezidentni račun, mogu da dovedu svoje jahte u naše luke bez, za sada, neke velike opasnosti da će im se desiti ono što se dešava u Italiji , Francuskoj , Njemačkoj gdje se uveliko plijeni, odnosno zamrzava imovina onih za koje i EK, SAD i Velika Britanija smatraju da, na neki način, podržavaju agresiju na Ukrajinu”, navodi on.

Iz MANS-a podsjećaju da je, kako navode, “Crna Gora u međunarodnim krugovima od ranije prepoznata kao destinacija koja je dugo bila adresa za skrivanje imovine i ruskim tajkunima”, pa vjeruju da “visoki funkcioneri Vlade neće još dugo moći da plasiraju priču da je Crna Gora stala uz EU i da je uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu”.

“Puno ljudi zna da je Crna Gora veoma dugo i ruskim tajkunima bila adresa za skrivanje imovine. Zbog toga će Vladi biti veoma teško da na retoričkom nivou podržava EK bez konkretnih rezultata i bez zamrzavanja konkretne imovine”, kaže Milovac i naglašava:

“Mi vidimo da u Tivtu, svako malo, imamo jahtu nekog od oligarha, koje tu dolaze i odlaze, tako da je samo pitanje vremena kada će neko iz Evropske komisije postaviti pitanje šta to Crna Gora radi da operacionalizuje sankcije koje je uvela”, navodi Milovac.

Iz MNS-a objašnjvaju da bi jedan od privih koraka trebalo da bude da “Uprava za katastar svoje baze podataka upari sa onim što je EU lista sankcija , da vidimo koja je to imovina koju posjeduju ti ljudi”.

Ono što se pojavljuje kao problem, a to se vidi na primjeru nekih jahti, jeste da su svi oni koji su bježali od zakona, uključujući i ruske oligarhe, rijetko imovinu registrovali na svoje ime i na fizička lica, to su pretežno bile offshore kompanije”, kaže Milovac i navodi da “Crna Gora ima ozbiljan zaostatak kada je posrijedi uspostavljanje registra stvarnog vlasništva nad kompaniojama u Crnoj Gori”, što je, podsjeća, njena međunarodna obaveza.

“To se i na ovom primjeru pokazuje kao velika prepreka za faktičko zamrzavanje imovine, ukoliko Crna Gora ne bude mogla da dokaže da su neki ruski oligarsi, ili članovi njihove porodice stvarni vlasnici kompanije koja posjeduje nekretninu u Crnoj Gori, ili jahtu koja je privezana u nekoj od crnogorskih luka biće veoma teško tu imovinu zamrznuti”, upozorava Milovac i naglašava da je MANS i ranije ukazivao na taj problem.

On smatra da “nedonošenjem ove odluke Crna Gora ponovo pronoviše kao destinacija pogodna za skrivanje imovine”.

Iz MANS-a objašnjavaju da Zakon o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera propisuje obavezu da “Ministarstvo vanjskih poslova mora da vodi posebnu evidenciju lica koja su na spisku EU sankcija” ,kao i da ta baza mora da sadrži informacije koja vrsta sankcija je sprovedena nad kojim licem, te koji su rezultati, “da li je to zamrznuta imovina, koja vrsta imovine je posrijedi”.

Milovac ukazuje da iz tog Zakona proizilaze brojne obaveze , a da “Crna Gora nije donijela ni prvi korak, koji podrazumijeva odluku”.

Tako da se sa pravom postavlja pitanje da li će Crna Gora moći da sprovede primjenu sankcija kojima se pridružila, u kojoj mjeri je zakasnila, da li je određeni broj ruskiih oligrha već povukao svoji movinu iz Crnu Gore, ili ćemo sa druge strane imati ovu pasivnost koju će ruski oligarsi prepoznati kao mogućnost da imovinu koju imaju u Crnoj Gori ne moraju da diraju, jer im je niko neće zamrzavati”, zaključio je Milovac.

Crna Gora se krajem februara, nakon napada Rusije na Ukrajinu, pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije.

To, kako je objavljeno na sajtu Vlade, znači da će u Crnoj Gori iste mjere važiti u odnosu na Rusiju. U objavi Vlade piše da su “mjerama pogođeni politički, ekonomski i lični interesi aktivnih učesnika u neprihvatljivom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i da takvim odlukama, Crna Gora nastavlja svoju politiku stoprocentne usaglašenosti sa politikom EU”.

Crna Gora: Vladina komisija usvojila paket sankcija Rusiji, na spisku Putin, Lavrov, Kadirov…

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, kojom predsjedava portpredsjednik Vlade Dritan Abazović, usvojila je jednoglasno paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savjet Evropske unije (EU), prenijeli su lokalni mediji.

Sankcije se, pored ostalog, sankcije odnose na 696 ruskih državljana, kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara, a na spisku su, između ostalih, predsjednik Rusije Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev, portparol kremlja Dmitrij Peskov, predsjednik ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov, bivši predsjednik Rusije i aktuelni potpredsjednik Ruskog vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Sankcije važe i sa direktoricu Direktorata za informisanje i štampu u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije Mariju Zaharovu, kao i ministra ekonomskog razvoja Maksima Rešetnikova, prenose Vijesti.

"Kao centralna figura državne propagande, promovisala je slanje ruskih trupa u napad na Ukrajinu", piše u obrazloženju sankcija za Zaharovu.

Sankcije se odnose i na Dmitrija Grigorenka, potpredsjednika Vlade Ruske Federacije i šefa kabineta Vlade, kao i na potpredsjednika Vlade za infrastrukturni i regionalni razvoj Ruske Federacije Marat Husnulin, a na listi su i Igor Sečin, glavni izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, Nikolaj Tokarev, glavni izvršni direktor ruskog naftnog i plinskog preduzeća Transnjeft.

Vladina Komisija navodi da su na spisku i Banka Rusije i osiguravajuća kompanija SOGAZ, kao i 53 ustanove, institucije i "separatističke" organizacije.

Agencija za internet istraživanje pod sankcijama je od 23. februara tekuće godine. Obrazloženo je da je to ruska kompanija koja se bavi aktivnostima uticaja putem interneta za račun Rusije, kojoj je “krajnji cilj manipulacija javnim mnjenjem".

Istog dana na spisak sankcionisanih stavljene su Ruska i Promsvajzbank - banka u državnom vlasništvu, koja daje finansijsku podršku odbrambenom sektoru i ruskoj vojsci, koja je odgovorna za masivno slanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, kao i za prisustvo ruske vojske na Krimskom poluostrvu.

“Promsvjazbank radi po direktnim instrukcijama predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i time daje finansijsku i materijalnu podršku ruskim donosiocima odluka odgovornim za destabilizaciju istočne Ukrajine i nelegalnu aneksiju Krima. Promsvjazbank radi i na Krimu", piše u obrazloženju.

Na spisku je i osnivač i vlasnik "Volgagrup" Genadij Timčenko, za kojeg je obrazloženo da je Putinov dugogodišnji prijatelj, a sankcije se odnose i na ruske generale koji učestvuju u ratu.

Odluka Komisije stupa na snagu nakon što je potvdi Vlada.

XS
SM
MD
LG