Linkovi

Izvršena smrtna kazna nad ubicom petoro ljudi u Ajovi


Federalnil zatvorski kompleks u Tere Hotu u Indijani, gde je pogubljen Dastin Honken, "kralj meta" i ubica petoro ljudi.
Federalnil zatvorski kompleks u Tere Hotu u Indijani, gde je pogubljen Dastin Honken, "kralj meta" i ubica petoro ljudi.

Američka vlada u petak je izvršilia smrtnu kaznu nad studentom hemije iz Ajove, koji je postao kralj meta i osuđen je za ubistvo petoro ljudi. Tako se završila nedelja u kojoj je Trampova administracija obnovila izvršenje smrtne kazne posle pauze od 17 godina.

Dastin Honken, star 52 godine, za koga tužioci tvrde da je ubio ključne svedoke kako bi ih sprečio da svedoče protiv njega, primio je smrtonosnu injekciju u federalnom zatvoru u Tere Hout u Indijani. Iste nedelje, smrtna kazna je izvršena nad još dvojicom zatvorenika, posle prekida u federalnim pogubljenjima koji je trajao skoro 20 godina. Advokati jednog od njih, Veslija Purkija, tvrdili su da ima demenciju i da nije znao zbog čega treba da bude pogubljen.

Prva od novih egzekucija dogodila se u utorak kada je Denijel Luis Li pogubljen zbog ubistva jedne porodice 1990-ih, u okviru plana da se izgradi isključivo belačka nacija. Smrtna kazna nad Lijem i Parkijem izvršena je tek nakon što je Vrhovni sud, nekoliko sati ranije, dao dozvolu da se sprovede kazna, sa 5 glasova za i 4 protiv.

Honken, koji je čekao na pogubljenje od 2005, proglašen je mrtvim u 4.36 minuta popodne. Zatvorenik, poznat po elokventnosti na saslušanjima i po gnevnoj izjavi da je nevin prilikom izricanja presude, govorio je kratko, nije se obratio članovima porodice žrtava niti izjavio da mu je žao. Poslednje reči su mu bile: "Sveta Marijo, majko božja, moli se za mene".

U sobi za izvršenje kazne bio je katolički sveštenik. Honken nije gledao u svedoke iza stakla i pogled je uperio u tavanicu. Njegov advokat Šon Nolan rekao je da se njegov klijent iskupio za svoje zločine. “Nije bilo razloga da ga vlada ubije, u žurbi ili bilo kad. Čovek koga su ubili danas mogao je da provede ostatak života kajući se i pomažući drugima.”

Portparolka Sekretarijata za pravosuđe Keri Kupek rekla je da je “sprovedena pravedna kazna”. “Skoro trideset godina nakon što je Honken hladnokrvno oduzeo život petoro ljudi, u pokušaju da zaštiti sebe i svoje kriminalne aktivnosti, konačno se suočio sa pravdom”, istakla je.

Honken je proglašen mrtvim posle trideset minuta od početka izvršenja kazne – što je duže nego u prethodna dva pogubljenja.

Od trojice zatvorenika koje je vlada pogubila, Honken je od početka imao najmanje šanse da dobije pomilovanje od sudova. Prethodne dve smrtne kazne su odložene zbog različitih pravnih manevara ali Honkenovo izvršenje je počelo skoro tačno kada je bilo zakazano.

Dastin Honken pre suđenja 18. avgusta 2004. (Foto: AP/Tim Hynds/Sioux City Journal)
Dastin Honken pre suđenja 18. avgusta 2004. (Foto: AP/Tim Hynds/Sioux City Journal)

U julu 1993. Honken, koji je tada bio na slobodi pod kaucijom u slučaju prodaje narkotika, i njegova devojka Anđela Džonson, oteli su Lori Dankan i njene dve ćerke iz kuće u Mejson Sitiju u Ajovi, ubili ih i zakopali u obližnjoj šumi. Desetogodišnja Kendi i šestogodišnja Ember su još bile u kupaćim kostimima kada im je pucano u potiljak. Glavna meta Honkena i Džonsonove bio je tadašnji dečko Lori Dankan, Greg Nikolson, koji je živeo u istoj kući i takođe je ubijen.

Honken je nedavno bio saznao da Nikolson, koji je ranije zajedno sa njim učestvovao u trgovini drogom, sarađuje sa istražiteljima i da je spreman da svedoči na suđenju protiv Honkena. Lori Dankan nije znala da je Nikolson policijski doušnik i nije bila umešana u prodaju droge. Dok je istraga protiv Honkena nastavljena, ubio je još jednog dilera koji je radio sa njim, Terija DeGesa.

Istražitelji su pronašli tela Nikolsona, Teri Dankan i njene dece nekoliko godina posle ubistva, 2000-te, nakon što je Anđela Džonson nacrtala mapu i jednom zatvoreniku, koji je sarađivao sa policijom, rekla gde su tela. Džonson je, na odvojenom suđenju, osuđena na smrt ali joj je sudija kasnije preinačio kaznu na doživotnu robiju.

Porodica Dankan je saopštila da joj je izvršenje smrtne kazne pružilo određeni nivo pravde i osećanje da je to poglavlje zatvoreno.

XS
SM
MD
LG