Linkovi

Kalifornija: U novembru odluka o smrtnoj kazni


Zatvor San Kventin u Kaliforniji
Zatvor San Kventin u Kaliforniji

Birači u Kaliforniji će u novembru glasati o dvije suprostavljene mjere – jednoj koja predviđa ukidanje smrtne kazne u toj saveznoj državi, i drugoj koja bi trebalo da je ojača.

U Kaliforniji, na izvršenje smrtne kazne čeka 750 zatvorenika, čije slučajeve trenutno razmatraju sudovi. U toj saveznoj državi postoji konsenzus da od ponovnog uspostavljanja smrtne kazne 1978. godine, taj sistem ne funkcioniše.

“Poreski obeznici u Kaliforniji platili su pet milijardi dolara. Ta savezna država pogubila je 13 osoba. Oko 100 je preminulo čekajući na izvršenje smrtne kazne (od prirodnog uzroka ili starosti), prije nego što je odlučeno o njihovim žalbama ili prije nego što je država mogla da ih pogubi”, kaže Pola Mičel, sa pravnog fakulteta Lojola.

Dvije mjere, o kojima će biti odlučivano u novembru, trebalo bi da riješe aktuelni problem - prijedlog 62 ukidanjem smrtnje kazne, a prijedlog 66 pospješivanjem pravnog procesa za njeno izvršenje. Javnost je podijeljena.

“Jasno mi je da je sistem za izvršenje smrtne kazne u ovoj zemlji rasistički u primjeni. Usmjeren je samo protiv siromašnih ili onih koji imaju lošu odbranu. Zarobljava i ubija nevine. To jednostavno, po mom mišljenju, nije pravedno i opravdano”, kaže glumac i protivnik smrtne kazne Majk Farel.

Bivši igrač NFL-a Kermit Aligzender podržava smrtnu kaznu. Njegova majka, sestra i dva nećaka su ubijeni.

“U pitanju je samo pravda. Da to ima veze sa osvetom, moj suprug bi se osvetio prije 30 godina u sudnici. Pravda čeka na okončanje procesa. I ako je za to potrebno vrijeme, neka tako i bude”, smatra njegova supruga Tami.

Odlaganja u izvršenju smrtne kazne rezultat su sudskih žalbi i nedostatka specijalizovanih advokata. Cilj prijedloga 66 je da racionalizuje taj proces. Smrtna kazna postoji još u 30 američkih saveznih država, dok je u ostalima ukinuta. Rijetko se izvršava, mada mnogi tužioci kažu da bi trebalo da bude zadržana za najgora kriminalna djela.

“Za gnusne, nečuvene slučajeve. Riječ je o sredstvu koje je potrebno nama tužiocama i pravosudnom sistemu da bismo mogli adekvatno da kaznimo ljude koji su počinili užasne zločine. Na taj način, društvo takođe može da izrazi svoj opravdani gnijev", ocjenjuje okružni tužilac Majk Hestrin.

Protivnici ističu da su Sjedinjene Države među samo nekoliko demokratskih zemalja koje su zadržale smrtnu kaznu.

“To degradira nas, društvo. Ponižava nas kao narod”, ističe Majk Farel.

Pristalice smatraju da je potrebna.

“To govori da naše društvo cijeni život, i ako ga oduzmete, moraćete za to da platite”, naglašava Tami Aligzender.

Birači će se o tom pitanju izjašnjavati 8. novembra.

XS
SM
MD
LG