Linkovi

Tramp traži smrtnu kaznu za napadača iz Njujorka


Američki predsednik Donald Tramp ponovo je poručio da bi uzbekistanski imigrant, odgovoran za napad u Njujorku u kojem je poginulo osam osoba, trebalo da bude osuđen na smrtnu kaznu, ali je odustao od pokušaja da ga pošalje u američki pritvorni centar za osumnjičene teroriste u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

Tramp je istakao da bi "voleo da pošalje teroristu iz Njujorka u Gvantanamo ali da bi statistički taj proces trajao predugo" nego kada bi mu se sudilo u američkom pravosudnom sistemu.

"Takođe je adekvatno držati ga u gradu gde je počinio užasan zločin. Trebalo bi mu brzo suditi. SMRTNA KAZNA", tvitovao je Tramp.

Predsednik SAD traži ukidanje lutrije za zeleni karton

Nakon sastanka sa svojim kabinetom, Tramp je saopštio da želi da Kongres momentalno ukine lutriju za zelenu kartu. Zahvaljujući tom programu, kaže Tramp, osumnjičeni je uspeo da uđe u SAD pre sedam godina. Umesto toga, Tramp želi da se zelena karta dobija po zasluzi, I veruje da je to bolje sa ekonomiju I bezbednost SAD.

“Hoćemo da se otarasimo I lančane migracije, Ovaj čovek, ili kako već hoćete da ga zovete, doveo je sa sobom još ljudi. Prema preliminarnim podacima, on je bio kontakt osoba za još 23 ljudi koji su došli za njim, a to nije prihvatljivo.

Predsednik je na Tviteru za program lutrije za zeleni karton optužio vodeće demokrate u Senatu. Na to su odgovorile demokrate, uključujući I guvernera države Njujork Endrua Kuoma – koji je predsednika optužio za politizaciju napada.

Predsednikovi tvitovi nisu pomogli. Mislim da nisu bazirani na činjenicama, već služe tome da upiru prstom I politizuju celu situaciju. On se osvrnuo na politiku imigracije preko lutrije za zelenu kartu I okrivio ljude koji su usvojili te propise.

Ekspert za terorizam Benet Kliford sa Univerziteta "Džordž Vašington" sumnja u to da će ukidanje lutrije za zelenu kartu doprineti poboljšanju bezbednosti u Americi.

“Ne suočavamo se samo sa međunarodnim terorizmom, u smislu da teroristi iz inostranstva dolaze ovde. To je manji problem od domaćeg ekstremizma: kada se radikalizuju pojedinci rođeni I odrasli u SAD.”

Za šta je optužen Sajfulo Saipov?

Tužioci su optužili 29-godišnjeg Sajfula Saipova za napad kamionetom na biciklističkoj stazi na Menhetnu, u kojem su poginuli i povređeni biciklisti i pešaci.

Federalna optužnica mogla bi da obuhvati i pružanje materijalne podrške terorističkoj grupi i uništenje motornih vozila.

Saipov je od agenata koji su ga ispitivali tražio da se podigne zastava Islamske države u njegovoj hotelskoj sobi i istakao da je "zadovoljan onim što je uradio".

Tramp je u sredu na Tviteru veoma oštro reagovao na te detalje.

"Terorista iz Njujorka je bio srećan kada je tražio da obesi zastavu ISIS-a u svojoj hotelskoj sobi. Ubio je osam osoba, teško povredio 12. Trebalo bi da dobije smrtnu kaznu", tvitovao je američki lider.

Sajfulo Saipov u sudnici u Njujorku
Sajfulo Saipov u sudnici u Njujorku

Saipov je istražiteljima takođe rekao da je nedeljama planirao napad i da su ga inspirisali video snimci Islamske države, koje je gledao na mobilnom telefonu.

U jednom od dva mobilna telefona, koji su uzeti iz iznajmljenog kamioneta, pronađeno je oko 90 video snimaka i 3800 fotografija, uglavnom sa propagandom Islamske države ili nasiljem.

Saipov je naveo da ga je naročito inspirisala video poruka lidera Islamske države Abu Bakr Al-Bagdadija u kojem poziva muslimane u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama da odgovore na ubistva muslimana u Iraku.

Vlasti su povezale Saipova i sa nalozima na društvenim mrežama na kojima se nalazi materijal povezan sa tom terorističkom organizacijom.

XS
SM
MD
LG