Linkovi

Tramp: Budućnost bez droge, smrtna kazna za neke dilere


Predsednik Tramp predstavlja plan o borbi protiv zavisnosti od droga na lokalnom koledžu u Mančesteru u Nju Hempširu
Predsednik Tramp predstavlja plan o borbi protiv zavisnosti od droga na lokalnom koledžu u Mančesteru u Nju Hempširu

Predsednik Donald Tramp predstavio je svoj dugo očekivani plan o borbi protiv nacionalne krize zavisnosti od opijata. U govoru u Mančesteru u Nju Hempširu, Tramp je obećao da će pomoći da nastane "generacija dece slobodne od droge". "Zajedno ćemo okončati pošast zavisnosti od droge u Americi jednom zauvek".

Tramp je poručio da je za pobedu u toj borbi važno "zauzeti čvrst stav" prema dilerima droge. “Ako ne budemo čvrsti prema dilerima gubimo vreme. A ta čvrstina uključuje smrtnu kaznu", kazao je Tramp na šta je publika odgovorila aplauzom.

Predsednik je izrazio žaljenje što prema sadašnjem zakonu dileri mogu da prodaju drogu koja potencijalno može da usmrti hiljade ljudi tokom njihovog života ali za to dobijaju samo kratke zatvorske kazne.

“Moramo da rešimo veoma, veoma ozbiljan problem. Ako ne budemo čvrsti prema tim dilerima, to se neće dogoditi", upozorio je Tramp.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi upozorila je da će Tramp morati da pronađe način da finansira te predloge ili će oni završiti kao "samo još jedna izneverena obećanja Trampove administracije."

“Budžet predsednika Trampa predlaže zapanjujuće smanjenje izdvajanja za Medikejd (federalnu pomoć građanima sa niskim primanjima za zdravstvene troškove), Centar za kontrolu bolesti i smanjenje izdvajanja za mentalno zdravlje i borbu protiv bolesti zavisnosti - što je sve neophodno da bi se porodicama pomoglo da priušte lečenje i prevaziđu tragediju zavisnosti od opijata", navela je Pelosi. "Radio je na tome da uništi odredbe Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti koje proširuju Medikejd i dozvolio prodaju loših planova zdravstvenog osiguranja koji ne pokrivaju lečenje bolesti zavisnosti. A sada predsednik Tramp mračno flertuje sa idejom uvođenja smrtne kazne za krivična dela u oblasti narkotika."

Endru Bremberg, direktor Saveta za unutrašnju politiku Bele kuće rekao je novinarima u nedelju da bi se smrtna kazna tražila u slučaju određenih dilera droge kada je to u skladu sa postojećim zakonom. Upitan da navede primere, Bremberg je uputio novinare na Sekretarijat za pravosuđe radi "specifične pravne analize" ali je dodao da "očigledno postoje slučajevi kada bi ta kazna bila odgovarajuća." Još nije jasno kako bi tužioci tražili smrtnu kaznu za dilere droge a da ne promene američki zakon. Neki pravni eksperti kažu da će o tome možda morati da odlučuje Vrhovni sud.

Tramp je objasnio da prvi deo njegovog plana podrazumeva sprečavanje da Amerikanci postanu zavisni od opijata. To uključuje povećanje federalnih izdvajanja za razvoj lekova koji ne izazivaju zavisnost, komercijalnu kampanju za podizanje svesti o opasnosti zloupotrebe opijata i rešavanje problema preteranog izdavanja recepta za snažne lekove protiv bolova. Planom je predviđeno da se izdavanje recepata za opijate smanji na nacionalnom nivou za trećinu u naredne tri godine.

Drugi deo inicijative je da se suzbije trgovina drogom preko američkih granica i unutar američkih zajednica. Tramp je poručio okupljenima da je zemlji potrebna jača granica na jugu i akcija protiv gradova koji štite ilegalne imigrante a iz kojih se, prema njegovim rečima, snabdeva narkoticima unutrašnjost zemlje.

Treći element je fokus na pomoć ljudima koji boluju od zavisnosti pružanjem odgovarajućeg lečenja.

U nedavnim govorima, Tramp je izrazio sklonost prema "najstrožoj kazni" za neke krijumčare ali je to prvi put da je ideja postala deo zvaničnog plana. "Neke zemlje imaju veoma strogu kaznu, ultimativnu kaznu. Uzgred, imaju mnogo manji problem sa drogama od nas. Zato ćemo biti veoma odlučni po pitanju kazni", rekao je ranije ovog meseca Tramp na sastanku u Beloj kući.

Ovo je prva Trampova poseta Nju Hempširu od kada je postao predsednik. Ta država je teško pogođena krizom opijata i ima treću najveću stopu smrtnosti od prekomerne doze narkotika u zemlji. Opijati obuhvataju ilegalne droge kao što su heroin ili fentanil kao i legalne lekove protiv bolova na recept, kao što su oksikodin, hidrokodon, kodin i morfijum.

Svakog dana, 116 Amerikanaca umre od prekomerne doze opijata. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, blizu 64.000 Amerikanaca je samo 2016. umrlo od prekomerne doze droge, što je više od ukupnog broja Amerikanaca poginulih u Vijetnamskom ratu.

XS
SM
MD
LG