Linkovi

Kritike Turskoj na Svetski dan borbe protiv smrtne kazne


Ponovno uvodjenje smrtne kazne protivilo bi se osnovnim načelima Vijeća Evrope i EU, poručeno je danas iz Brisela povodom Evropskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne. Vjeruje se da je ova poruka upućena prije svih Turskoj, čime EU iznova poručuje Ankari da bi joj uvodjenje smrtne kazne zatvorilo evropska vrata.

Smrtna kazna nije spojiva sa ljudskim dostojanstvom, riječ je o neljudskom i ponižavajućem postupanju, za koje nije dokazano da ima ikakav učinak odvraćanja, kažu u zajedničkoj poruci Visoka predstavnica EU i generalni sekretar Savjeta Evrope, povodom evropskog i svjetskog Dana borbe protiv smrtne kazne i dodaju: ukidanje smrtne kazne u Evropi predstavlja nepobitan uspjeh s obzirom da su smrtnu kaznu ukinule sve države članice EU i Savjeta Evrope. Ukidanje smrtne kazne preduslov je za članstvo u Savjetu Evrope, a potpuna zabrana smrtne kazne je i u Povelji EU o temeljnim ljudskim pravima.

Vjeruje se da današnja poruka ima i posebnu adresu: Ankara sve glasnije najavljuje ponovno uvodjenje smrtne kazne, a sem što je jedna od ključnih članica Savjeta Evrope, još uvijek, barem na papiru, je i zemlja kandidat za evropsko članstvo. Smrtna kazna će zatvoriti evropska vrata, više puta i sa više strana su Turskoj ponovili evropski zvaničnici.

"Dopustite mi da budem jasna o jednoj stvari niti jedna država ne može da postane članica EU ukoliko uvede smrtnu kaznu. To je veoma jasno naglašeno u evropskim zakonima. Moram podsjetiti na to da je Turska važna članica i Savjeta Evrope i time je obavezana da poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, konvenciju koja je takodje veoma jasna kada je riječ o smrtnoj kazni", poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Dok neki ministri spoljnih poslova evropskih članica idu korak dalje.

"Moramo prestati da lažemo jedni druge ili se pretvarati da vjerujemo u nešto u šsta ne vjerujemo. Članstvo u EU je poštivanje zajedničkih vrijednosti a te vrijednosti moraju biti potvrdjene konkretnim koracima i ne možete reći jedno, a marširati u sasvim drugom smjeru", rekao je ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

"Predsjednik Erdogan mi daje sve više argumenata za ono što sam uvijek podržavao: Turska nema mjesta u EU i pregovori o prijemu moraju prestati. Sve te Erdoganove izjave nisu najgora stvar. Stvarnost je da se najavljuje uvodjenje smrtne kazne, da se zatvara opozicija a Evropa ne može da okrene glavu na to. Zadovoljan sam da se raspoloženje u EU promijenilo i sada postoji jasan stav o
Turskoj",
istakao je ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastijan Kurc.

Evropski parlament svojom posljednjom rezolucijom o Turskoj ne traži prekid dijaloga, već snažniji stav Unije.

"Ne tražimo da prestane dijalog i saradnja sa Ankarom, ali tražimo od Komisije i evropskih lidera da stanu u odbranu naših vrijednosti. Okrećući glavu u stranu mi ozbiljno narušavamo vlastiti kredibilitet", kaže izvjestiteljica za Tursku, Kati Piri.

Danas, opet, EU i Savjet Evrope pozivaju sve zemlje koje još uvijek izvršavaju smrtnu kaznu da uvedu moratorijum na pogubljenja, posebno Bjelorusiju, kao jedinu evropsku zemlju koja još primjenjuje najtežu kaznu da moratorijum na smrtnu kaznu bude presudan korak kojim bi se ta zemlja približila panevropskim standardima.

XS
SM
MD
LG