Linkovi

Pogubljen drugi osuđenik za nedelju dana


Osuđenik Vesli Ajra Purki

U Sjedinjenim Državama je u četvrtak izvršena druga smrtna kazna na federalnom nivou, posle pauze od 17 godina, a smrtonosnom injekcijom je pogubljen osuđenik koji je prema navodima advokata imao demenciju, prenosi agencija Asošijeted pres.

Vesli Ajra Purki je pogubljen u federalnom zatvoru u Tera Hoti, u Indijani, gde je u utorak izvršena smrtna kazna nad osuđenikom Danijelom Luisom Lijem, 11 sati nakon što je prvobitno bila sprečena.

Purki je osuđen za otmicu i ubistvo 16-godišnje Dženifer Long, čije je telo raskomadao i zapalio. Purki je takođe u drugom slučaju osuđen na doživotni zatvor za prebijanje na smrt Meri Rut Bejls koja je imala 80 godina.

Pre pogubljenja, Purki je rekao da "duboko žali zbog bola i patnji koje je naneo porodici Dženifer Long i da duboko žali". Rekao je i da "duboko žali zbog boli koju je naneo svojoj ćerki".

Poslednje reči su mu bile "Ovo sterilno ubistvo zaista nema nikakvu svrhu. Hvala vam". Purki je proglašen mrtvim u 8:19 ujutro po lokalnom vremenu.

Pogubljenju je prisustvovao otac Purkijeve žrtve, Vilijam Long, koji je rekao "da se nada da će Purki trunuti u paklu".

Izvršenje kazne nad Purkijem prvobitno je bilo sprečeno odlukom okružnog sudije u Vašingtonu, ali je Vrhovni sud, kao i u slučaju Luisa Lija, glasovima konzervativne većine presudio da zatvorske vlasti mogu da ga pogube.

Oba pogubljenja su bila odložena zbog sudskih procesa koji su trajali tokom noći i jutra.

Sekretarijat za pravosuđe je na udaru kritika zbog odluke da izvrši smrtne kazne u sred pandemije koronavirusa, a kritičari kažu i da je reč o "opasnom političkom potezu" u izbornoj godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG