Linkovi

Izveštaj: Kovid 19 treći vodeći uzrok smrtnih slučajeva u SAD prošle godine


ARHIVA - Lekari pružaju pomoć pacijentu obolelom od Kovida 19 na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Kaliforniji (Rojters/Lucy Nicholson)
ARHIVA - Lekari pružaju pomoć pacijentu obolelom od Kovida 19 na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Kaliforniji (Rojters/Lucy Nicholson)

Kovid 19 bio je primarni ili jedan od uzroka 377.883 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama prošle godine, a broj preminulih je bio naročito visok među starijima, navodi se u izveštaju američke vlade koji je objavljen u sredu.

Kovid je zbog stope smrtnosti bio treći vodeći uzrok smrtnih slučajeva u SAD 2020. godine posle srčanih bolesti i raka, pokazala je analiza američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je saopštio da se ukupna stopa smrtnosti u SAD povećala prvi put od 2017. godine, za gotovo 16 odsto na 3.358.814 smrtnih ishoda. Rast je podstaknut Kovidom 19, čiji je udeo u povećanju stope smrtnosti bio 11,3 odsto

Ukupna stopa smrtnosti bila je najniža među decom uzrasta od 5 do 14 godina, a najveća među starijima od 85 godina. Od Kovida 19 je prošle godine preminulo ukupno 134 dece mlađe od 14 godina, dok je među žrtvama te bolesti bilo 120.648 starijih od 85 godina. 104.212 hiljada žrtava je bilo starosti od 75 do 84 godine.

Stopa smrtnosti od Kovida 19 bila je najveća među hispancima, a zatim Afroamerikancima, pokazala je analiza CDC-a koja je zasnovana na podacima iz izvoda iz matične knjige umrlih od januara do decembra 2020. godine.

Prema proceni Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koja je objavljena prošlog meseca, prosečni životni vek u Americi je pao za godinu u prvoj polovini 2020. - što je najveći pad od Drugog svetskog rata - i bio je na najnižem nivou od 2006.

CDC je ukazao i da je ograničeno testiranje na koronavirus na početku pandemije možda rezultiralo nižom procenom broja smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom 19.

"Biće potrebno određeno vreme da se stopa smrtnosti i prosečni životni vek vrate na nivo pre pandemije", ocenio je Mark Gurevič, šef odseka za zdravlje populacije na Univerzitetu Njujorka (NYU) i dodao da će ti trendovi početi da se normalizuju najranije 2022. godine.

Gurevič, koji nije bio uključen u istraživanje CDC-a, rekao je da su direktne posledice Kovida 19 na stopu smrtnosti pogoršane i uticajem pandemije na poslove i ekonomske uslove i da to disproporcionalno pogađa manjinske zajednice najteže pogođene virusom.

XS
SM
MD
LG