Linkovi

Zašto Afroamerikanci u SAD više stradaju od koronavirusa


Stanovnici Harlema u Njujorku čekaju u redu za maske
Stanovnici Harlema u Njujorku čekaju u redu za maske

Afroamerikanka Mišel Tomas putovala je 30 minuta do urgentnog centra pošto u kraju gde stanuje u Vašingtonu nema zdravstvene ustanove. Kašlje i ima visoku temperaturu - oba tipična simptoma za Kovid 19.

"Nema doktora u mom kraju. Ne idem redovno kod lekara i ne znam šta bi trebalo da radim u slučaju da sam zaražena koronavirusom", rekla je za Glas Amerike.

Mišel Tomas, 73-godišnja učiteljica u penziji, jedna je od nekoliko miliona Afroameriikanaca koji nemaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj nezi.

Problem je u tome što se pokazalo da je Kovid 19 posebno rizičan i smrtonosniji kod pripadnika manjinskih zajednica u Americi. Širom SAD više od 20 hiljada Afroamerikanaca umrlo je od koronavirusa, pokazuje istraživanje agencije American Public Media.

Iako su istraživači napomenuli da podaci nisu kompletni jer nisu sve države prijavile svoje brojeve, kažu da je smrtnost kod crnaca od koronavirusa tri puta veća nego kod belaca.

Ovakvu statistiku objašnjavaju time što Afroamerikanci uglavnom rade poslove koje ne mogu da obavljaju od kuće i time su u većem riziku da se zaraze.

Nejednak pristup zdravstvenoj nezi

Lekari iz urbanih područja kažu da je pandemija ogolila nepristupačnost zdravstvene nege za pripadnike određene populacije.

"Recimo, u nekim krajevima Vašingtona gde su 95 odsto stanovnika Afroamerikanci, prosečan životni vek je 72 godine. Nekoliko kilometara dalje, gde žive belci, životni vek je 87 godina. I kada socijalnu situaciju u oba kraja grada, vidite kolika je diskrepanca", kaže za Glas Amerike direktor Univerziteta Hauard Vejn Frederik.

U Vašingtonu, gde Afroamerikanci čine 46 odsto stanovništva, pokazalo se da je iz te populacije čak 77 odsto ukupno preminulih od koronavirusa. Među belcima koji žive u glavnom gradu Amerike, taj procenat je svega 12 odsto.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser rekla je da "virus nije napustio grad i da se radi na tome da se poboljša pristup zdravstvenoj nezi".

Već decenijama istraživanja pokazuju da mnogi Afroamerikanci ne mogu da leče hronična oboljenja poput dijabetesa i visokog pritiska, koja povećavaju rizik od smrtnosti od Kovida 19.

Doktor Vejn Frederik kaže da je problem i u tome što u krajevima gde žive Afroamerikanci nema dovoljno zdravstvenih ustanova.

"U kraju gde predominantno žive crnci u Vašingtonu, postoji samo jedna zdravstvena ustanova koja vrlo slabo funkcioniše. Dakle, nije stvar samo u tome da li imate zdravstveno osiguranje ili ne, nego i da li imate pristup lekaru".

Neki afroamerički lideri pozivaju vladu da više uloži u preventivu u tim zajednicama.

"Potrebno nam je više doktora i ambulanti u crnačkim krajevima", zaključuje Frederik.

XS
SM
MD
LG