Linkovi

Optužena ruska špijunka u SAD postigla sporazum o priznavanju krivice


Arhiva - Optužena ruska agentkinja Marija Butina govori na Fridom fest konferenciji u Las Vegasu, Nevada, na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama 19. jula 2018.
Arhiva - Optužena ruska agentkinja Marija Butina govori na Fridom fest konferenciji u Las Vegasu, Nevada, na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama 19. jula 2018.

Ruskinja Marija Butina, koju su Sjedinjene Države optužile da je špijunka i uhapsile je pod optužbom da se infiltrirala u Republikansku stranka da bi slala informacije Moskvi, postigla je sporazum sa tužiocima o priznanju krivice, navodi se u sudskim dokumentima.

Butina, koja se od jula nalazi u pritvoru, sjutra će se izaći pred sud u Vašingtonu, dok se još ne zna za koje će optužbe priznati krivicu.

Butina se izjasnila da nije kriva za optužbe da je nezakonito delovala kao neregistrovani agent ruske vlade i da je koristila rusku organizaciju koju je nazvala "Pravo da se nosi oružje" da izgradi veze sa američkim Nacionalnim udruženjem vlasnika vatrenog oružja, skraćeno NRA, u okviru napora da promoviše Republikansku stranku.

Butina je navodno živela sa republikanskim aktivistom povezanim sa NRA-ejom, a pohađala je i Američki univerzitet u Vašingtonu, gde je ranije ove godine magistrirala.

Međutim, Sekretarijat za pravosuđe optužio je Butinu da je “ruski agent” i da je održavala veze sa ruskim špijunima "u okviru misije da se prodre u američke zvanične krugove, da bi se promovisala agenda Ruske federacije". Sekretarijat je saopštio da je njen nadređeni u Sjedinjenim Državama bio bivši ruski zakonodavac koga je američki Sekretarijat za finansije sankcionisao zbog navodnih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Advokati Butine rekli su u sudskom podnesku da je slučaj protiv nje sada "rešen".

Slučaj Butine odvojen je od aktuelne ,19 meseci duge istrage specijalnog tužioca Roberta Malera, u kojoj on istražuje da li je kampanja Donalda Trampa iz 2016. sarađivala sa Rusijom i da li je Tramp, kao predsednik, opstruirao pravdu.

XS
SM
MD
LG