Linkovi

Dokle su stigle istrage u vezi sa Trampom


Predsednik Donald Tramp odgovara na pitanja novinara dok napušta Belu kuću, 17. novembra 2018. u Vašingtonu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Predsednik Donald Tramp odgovara na pitanja novinara dok napušta Belu kuću, 17. novembra 2018. u Vašingtonu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Objavljujemo pregled stanja dokle su stigle istrage koje su u vezi sa predsednikom Donaldom Trampom i šta bi moglo da je pred njim:

O čemu se radi?

Tramp se suočava sa krivičnim istragama u Vašingtonu i Njujorku.

Specijalni tužilac Robert Maler istražuje da li je Trampova kampanja sarađivala sa Rusijom i da li je predsednik opstruirao istragu. Tramp takođe igra centralnu ulogu u odvojenom slučaju u Njujorku, gde ga tužioci povezuju sa krivičnim delom. Oni tvrde da je Tramp naložio svom ličnom advokatu Majklu Koenu da izvrši ilegalnu tajnu isplatu dvema ženama kao način da se zataškaju potencijalni seksualni skandali tokom kampanje.

Šta treba danas da se zna?

Koen, koji je jednom obećao da će "primiti metak" za svog šefa, osuđen je u sredu na tri godine zatvora, zbog više krivičnih dela koja obuhvataju organizovanje isplata za dve žene, za šta kaže da je bilo obavljeno po nalogu Trampa. Kazna je u skladu sa onim što su federalni tužioci tražili. Naređeno mu je da se preda vlastima 6. marta.

Odvojeno od toga, tužioci su najavili u sredu da su sklopili deliće druge slagalice u slučaju potplaćivanja žena: Matična firma tabloida "Nešnel inkvajerer" priznala je da je izvršila jedno od tih plaćanja "zajedno" sa Trampovom kampanjom, kako bi ga zaštitili od priče koja bi mogla da naškodi njegovoj kandidaturi.

Da li je, naposletku, Trampova kampanja sarađivala sa Rusijom?

Ne postoji krunski dokaz koji se tiče pitanja o saradnji sa Rusijom. Ali, dosadašnji dokazi pokazuju da je široki krug Trampovih saradnika imao kontakte povezane sa Rusijom tokom predsedničke kampanje 2016. i tranzicionog perioda, kao i da je nekoliko njih lagalo o tim komunikacijama.

Takođe, postoje dokazi da su neki ljudi u Trampovom okruženju raspravljali o mogućem slučaju mejlova sa Vikiliksa, pre nego što su se oni pojavili. Američke obaveštajne agencije i Maler rekli su da je Rusija bila izvor hakovanog materijala, koji je objavio Vikiliks tokom kampanje, što je nanelo štetu naporima Hilari Klinton da postane predsednica.

Druga pitanja koja se razmatraju:

Da li je bilo ometanja pravde?

To je još jedno nerešeno pitanje koje Maler ispituje. Istražitelji su proučili ključne epizode poput Trampovog otpuštanja direktora FBI Džejmsa Komija i njegov bes zbog izuzeća iz istrage bivšeg sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa.

Šta Tramp ima da kaže o svemu ovome?

Tramp je učestalo napadao Malerovu istragu označavajući je kao "lov na veštice", insistirajući na tome da "NIJE BILO DOSLUHA" sa Rusijom. Takođe je rekao da je sada njegov bivši advokat Koen lagao kako bi dobio manju kaznu u Njujorku.

XS
SM
MD
LG