Linkovi

Ruska agentkinja priznala krivicu za zaveru


Ruska agentkinja Marija Butina

Ruskinja Marija Butina, optužena da je kao agent ruske vlade pokušavala da se poveže sa moćnim Udruženjem vlasnika oružja (NRA) i Republikanskom partijom, priznala je krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru u federalnom sudu.

Butina je optužena za zaveru i da je radila kao neregistrovani ruski agent. Deo dogovora koji je postigla sa tužiocima je da prizna krivicu i sarađuje u istrazi o ruskom mešanju u izbore u SAD.

Iako nema jasnih upustava za izricanje kazne za krivična dela za koja je optužena, njen advokat Robert Driskol procenjuje da bi mogla da bude kažnjena sa šest meseci zatvora.

Marija Butina je navodno ušla u vezu sa Polom Eriksonom, aktivistom povezanim sa NRA i republikancima i da je živela sa njim. Takođe je upisala Američki univerzitet u Vašingtonu gde je stekla master iz međunarodnih odnosa.

Crtež koji prikazuje Mariju Butinu na sudu
Crtež koji prikazuje Mariju Butinu na sudu

Sekretarijat za pravosuđe optužio je Butinu da je radila kao "prikriveni ruski agent" i da je bila u kontaktu sa ruskim špijunima, a sve da bi "uticala na one koji odlučuju da sprovedu rusku agendu".

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da nikada nije čuo za Butinu do njenog hapšenja, da je pitao obaveštajce da li znaju nešto o njoj i da su svi odgovorili negativno.

Slučaj Marije Butine odvojen je od istrage Roberta Malera o mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG