Linkovi

Izveštaj: Hiljade života u Britaniji izgubljene zbog spore reakcije na pandemiju


ARHIVA - Zdravstveni radnici na intenzivnoj nezi u bolnici u Londonu pomažu pacijentu obolelom od Kovida 19 (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)
ARHIVA - Zdravstveni radnici na intenzivnoj nezi u bolnici u Londonu pomažu pacijentu obolelom od Kovida 19 (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)

Neuspeh britanske vlade da uvede karantin tokom prvih dana pandemije Kovida 19 je među najvećim greškama kada je reč o javnom zdravlju, zaključili su u utorak članovi parlamenta u prvom sveobuhvatnom izveštaju o pandemiji.

Odlaganje je dovelo do hiljada smrtnih slučajeva, koji su mogli da se izbegnu, dok vladini ministri nisu preispitivali preporuke naučnih savetnika, što je rezultiralo opasnim nivoom "grupnog razmišljanja" zbog čega su i odbacili agresivnije strategije, usvojene u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, navodi se u izveštaju.

Konzervativna vlada premijera Borisa Džonsona je donela odluku o karantinu krajem marta 2020. godine, tek kad je postojao rizik da nacionalni zdravstveni sistem bude preopterećen zbog brzog rasta broja zaraženih.

“Odluke o karantinu i socijalnom distanciranju - i saveti koji su do toga doveli - su među najvećim greškama u javnom zdravlju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Koliko god da je bolno, zemlja mora da izvuče pouke iz onoga što se dogodilo ako želimo da osiguramo da se to ne ponovi", upozorava se u zajedničkom izveštaju Odbora za nauku i zdravlje donjeg doma parlamenta.

Poslanici su naveli da je cilj istrage bio da se utvrdi zašto je situacija u Britaniji bila "značajno gora" nego u mnogim drugim državama na početku pandemije. U zemlji je registrovano više od 137.000 žrtava koronavirusa, najviše u Evropi posle Rusije.

Međutim, vladini zvaničnici su saopštili da su uradili sve što mogu na osnovu informacija koje su imali tokom krize.

"To je bila pandemija bez presedana. Učili smo dok smo prolazili kroz pandemiju i naravno, postoje stvari koje sada o njoj znamo, što nije bio slučaj u to vrijeme", rekao je za Skaj njuz član kabineta Stiven Barkli.

Porodice, koje su izgubile svoje članove zbog pandemije, izrazile su veliko nezadovoljstvo zbog parlamentarnog izveštaja zato što se u dokumentu, od 150 strana, preminuli od Kovida 19 retko pominju.

"Izveštaj je smešan i više usredsređen na političke argumente o tome da li možete da donesete kompjuter na sastanke nego na iskustvo onih koji su tragično izgubili roditelje, partnere ili decu zbog Kovida 19. Ovo je pokušaj da se ignorišu ožalošćene porodice, koji to smatraju šamarom", rekla je portparolka organizacije "Ožalošćene porodice za pravdu" Hana Brejdi.

Članovi parlamenta su objavili izveštaj u svetlu nezadovoljstva zbog roka za pokretanje formalne javne istrage vladinog odgovora na Kovid 19. Džonson je najavio da će istraga početi u proleće naredne godine.

Parlamentarni izveštaj zasnovan je na iskazima 50 svedoka, među kojima i bivši sekretar za zdravlje Met Henkok i bivši vladin saradnik Dominik Kamings. Jednoglasno su ga odobrila 22 poslanika iz tri najveće stranke: vladajuće Konzervativne, opozicione Laburističke i Škotske nacionalne stranke.

Parlamentarni odbori pohvalili su odluku vlade da se rano usredsredi na vakcine kao na konačan način izlaska iz pandemije i da uloži u njihov razvoj. Te odluke dovele su do uspešne kampanje vakcinacije u Britaniji, gde je sada u potpunosti vakcinisano gotovo 80 odsto starijih od 12 godina.

XS
SM
MD
LG