Linkovi

Demografija pritiska Izrael - opstanak demokratije i priznanje palestinske države


Arhiva - Na fotografiji od 8. juna 1967. ortodoksni Jevrejin nudi molitveni šal izraelskim vojnicima koji se mole kod Zida plača u Jerusalimu u Izraelu dan nakon šestodnevnog rata (AP Photo)
Arhiva - Na fotografiji od 8. juna 1967. ortodoksni Jevrejin nudi molitveni šal izraelskim vojnicima koji se mole kod Zida plača u Jerusalimu u Izraelu dan nakon šestodnevnog rata (AP Photo)

Broj Jevreja i Arapa koji žive na Svetoj zemlji - teritoriji koja se nalazi otprilike između Sredozemnog mora i reke Jordan, je skoro izjednačen, navode izraelski zvaničnici. Statistika o populaciji je izneta početkom nedelje u izraelskom parlamentu. I Izraelci i Palestinci pažljivo prate demografsko stanje, koje može da se odrazi na politiku.

Izrael se približava 70. godišjnici nezavisnosti, 14. maja, ali odnosi sa Palestinacima su daleko od rešenja. Lideri jevrejske države oklevaju sa donošenjem dvodržavnog rešenja, kojim bi Arapi dobili sopstvenu državu. Mnogi se, međutim, takođe protive anektiranju okupiranih palestinskih teritorija.

“Možete li da zamislite da na siromašne ortodoksne Jevreje, muslimane u Izraelu koji su siromašni, dodate još pet miliona siromašnih? Na moja jadna leđa, to je samoubistvo. Ne možemo to da priuštimo”, ističe demograf na Univerzitetu u Haifi, Arnon Sofer.

U saopštenju izraelskog parlamenta se navodi da na Zapadnoj obali, poznatoj i kao Judeja i Samarija, živi najmanje dva miliona 500 hiljada ljudi. Sa još skoro dva miliona Palestinaca u Gazi i gotovo dva miliona u Izraelu, ukupan broj Arapa u toj oblasti bliži se broju Jevreja, kojih u Izraelu ima oko šest miliona i 500 hiljada.

Izraelski doseljenici na Zapadnoj obali osporavaju palestinske brojke, tvrdeći da su preuveličane. Međutim, prema podacima palestinskog popisa stanovništva, broj Arapa u toj oblasti je čak i veći od onog koji Izraelci navode.

Demografija za Izrael predstavlja dilemu. Ahmad Tibi, arapski zakonodavac iz Izraela, kaže da bez stvaranja države Palestine, Izrael možda ide ka jednodržavnom rešenju, u kojem Arapni neće biti manjina. To znači, objašnjava Tibi, da će Izrael morati da bira između toga da bude jevrejska država ili demokratija.

“To je problem za međunarodnu zajednicu: da izvrše pritisak za postizanje dvodržavnog rešenja, stavljajući tačku na okupaciju, ili idemo u tom pravcu, ka aparthejdu, ili ka arapsko-palestinskom premijeru u budućnosti”, kaže Tibi.

Neki izraelski akademici upozoravaju da bi anektiranje okupiranih teritorija značilo kraj jevrejske države.

“Insistiram da ćemo u momentu kada se anektiraju Zapadna obala i Gaza, mi postati manjina, i to je kraj cionističkog sna. Ponavaljam: anektiranje Zapadne obale ili Gaze zajedno predstavlja kraj jevrejske države”, upozorava Sofer.

Alternativa je zabraniti Arapima da glasaju u jevrejskoj državi, što bi značilo kraj demokratije u Izraelu.

XS
SM
MD
LG