Linkovi

Bela kuća: Uznemirujući prizori na sahrani novinarke Al Džazire


Sukobi na sahrani novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh u Jerusalimu (Foto: REUTERS/Ammar Awad)
Sukobi na sahrani novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh u Jerusalimu (Foto: REUTERS/Ammar Awad)

Bela kuća saopštila je u petak da su uznemirujući prizori napada izraelske policije na Palestince koji su nosili kovčeg novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da su američki zvaničnici u bliskom kontaktu sa izraelskim i palestinskim vlastima posle sahrane Akleh.

Uoči sahrane, veliki broj ljudi okupio se da isprati kovčeg sa posmrtnim ostacima novinarke od bolnice u istočnom Jerusalimu do katoličke crkve u obližnjem Starom gradu. Mnogi ožalošćeni nosili su palestinske zastave, a okupljeni su počeli da uzvikuju: "Žrtvujemo dušu i krv za tebe, Širin".

Ubrzo nakon toga, među okupljene je uletela izraelska policija, koja je počela da gura i palicama udara građane. Kako su se približavale specijalne policijske snage, policajci su udarili nosioce kovčega, koji je zamalo spušten na zemlju. Policija je iz ruku građana uzimala palestinske zastave i ispalila šok bombe da bi rasterala okupljene, prenosi agencija Asošijeted pres.

Posle intervencije policije, sanduk je vozilom prebačen do katedrale u Starom gradu, gde je sahrana protekla mirno.

Prizori nasilja, koje je kratko trajalo, dodatno su podstakli bes Palestinaca zbog ubistva Abu Akleh, što preti da pogorša sukobe obnovljene od marta, prenosi Rojters.

Abu Akleh, koja je više od dve decenije izveštavala o palestinskim pitanjima i Bliskom istoku, upucana je dok je izveštavala o izraelskoh raciji na okupiranoj Zapadnoj obali u sredu.

Palestinske vlasti su za njeno ubistvo optužile izraelske snage. Izraelska vlada u početku je navodila da su je možda upucali Palestinci, ali su zvaničnici takođe naveli da ne mogu da isključe ni mogućnost da su je ubile izraelske snage.

Izraelska policija saopštila je u petak da je grupa Palestinaca ispred bolnice, za koje je navela da su izgrednici, počela da baca kamenice na policajce i da su oni "bili primorani da reaguju".

Katar i Al Džazira osuduli su ponašanje policije. Zamenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak rekao je da su prizori" veoma šokantni", dok je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild saopštila je da je "duboko uznemirena prizorima", a Evropska unija poručila da je "užasnuta".

Izraelska vojska saopštila je u petak da je početnom istragom "zaključeno da nije moguće bez ikakve sumnje utvrditi izvor hitaca kojima je pogođena Abu Akleh".

Takođe je navela da je možda ubijena hicima koje su ispalili palestinski ekstremisti koji su pucali na izraelska vojna vozila ili ju je nenamerno pogodio izraelski vojnik koji je uzvratio vatru.

XS
SM
MD
LG